Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Británia podporila kandidatúru holandského premiéra Rutteho na post šéfa NATO

NATO
NATO (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Británia podporuje kandidatúru dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho na post šéfa Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa britskej vlády.

"Spojené kráľovstvo podporuje holandského premiéra Marka Rutteho, aby nahradil Jensa Stoltenberga vo funkcii generálneho tajomníka NATO. Rutte je v Aliancii veľmi rešpektovaný, má referencie v oblasti obrany a bezpečnosti a zaistí, aby Aliancia zostala silná a pripravená zabezpečiť obranu a odstrašiť (nepriateľa)," uviedol zdroj pod podmienkou anonymity.

Stoltenberg sa ujal funkcie generálneho tajomníka NATO v roku 2014. Jeho viacnásobný mandát končí tento rok v októbri, pričom vlani v júli mu bol už po štvrtýkrát predĺžený vzhľadom na pokračujúcu vojnu na Ukrajine. Meno jeho nástupcu by malo byť oznámené pred júlovým summitom vo Washingtone. Rutte vlani v októbri pripustil, že pozícia generálneho tajomníka NATO je "veľmi zaujímavá" práca a povedal, že ak takúto šancu dostane, neodmietne ju.

Viac o téme: NATOBritániaMark Rutte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu