Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Viac ako tisíc farmárov protestovalo v Madride: Priviezli aj vola

Poľnohospodári pochodujú počas protestu v Madride Zobraziť galériu (2)
Poľnohospodári pochodujú počas protestu v Madride (Zdroj: SITA/AP//Manu Fernandez)

MADRID - Viac ako tisíc španielskych farmárov, časť z nich s piatimi stovkami traktorov, dnes dorazilo do centra Madridu, aby pred ministerstvom pôdohospodárstva protestovali proti rastúcim nákladom svojho podnikania a proti opatreniam spoločnej poľnohospodárskej a klimatickej politiky EÚ. Asi deväť stoviek ďalších traktorov však polícia do mesta nepustila, informujú miestne médiá. Večer začali poľnohospodári z hlavného mesta odchádzať. Podľa španielskeho premiéra Pedra Sáncheza musí na ich nespokojnosť odpovedať Európska komisia.

Stovky poľnohospodárov priviezli rôzne transparenty, kravské zvonce, petardy, ale tiež zviera - jedného vola. Nálada bola dopoludnia slávnostná, znela aj hudba, uviedla španielska televízia RTVE. Prvých demonštrantov do centra Madridu priviezla už ráno asi stovka autobusov z rôznych častí Španielska. Po poludní sa do centra dostalo aj na 500 traktorov, ktoré pri príchode mnohí Madridčania vítali. Niekoľko účastníkov protestov sa stretlo s políciou, niektorí po tom, ako sa dozvedeli, že polícia do centra nepustila všetky traktory.

archívne video

Protest farmárov v Leviciach (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Uzavretá zostala v Madride séria dôležitých dopravných trás a ulíc. Premávka bola však menšia, pretože viacerí vodiči nechali kvôli očakávanému protestu poľnohospodárov auto doma a išli mestskou hromadnou dopravou.

Protestu sa zúčastnilo 4-tisíc ľudí

Demonštrácie v hlavnom meste sprevádzali len menšie strety a úrady hovoria dnes večer o desiatich mierne zranených a o dvoch zadržaných. Protestu sa podľa nich zúčastnilo 4000 ľudí. Časť poľnohospodárov protestovala aj pred ministerstvom pôdohospodárstva, ktoré sa nachádza v tesnej blízkosti rušnej stanice Atocha. Po 18.00 h začali farmári hlavné mesto opúšťať. Protesty sa však počas dnešného dňa konali aj v ďalších regiónoch.

Španielsky premiér Pedro Sánchez dnes popoludní povedal, že veľmi súzne s požiadavkami španielskych poľnohospodárov a považuje ich za správne. "(Požiadavky) potrebujú odpovede zo strany Európskej komisie," povedal a dodal, že sa obrátil listom na šéfku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú. Podľa Sáncheza by Brusel mal vyjsť v ústrety poľnohospodárskym požiadavkám na zníženie byrokracie a na sprísnenie kontroly dovozu poľnohospodárskych výrobkov z nečlenských krajín. Sánchez bol dnes na návšteve v Maroku, ktoré mnohí španielski poľnohospodári kritizujú kvôli údajnej nekalej konkurencii.

Španielski farmári protestujú už vyše dvoch týždňov

Španielski farmári protestujú už vyše dvoch týždňov po celej krajine. Dnešný protest bol podľa organizátorov najväčší v Madride od začiatku manifestácií 6. februára. Nepripojili sa k nemu tri veľké agrárne organizácie, ktoré ale pokračujú v protestoch v iných regiónoch. Okrem iného na juhu v Andalúzii, kde desiatky traktorov dorazili do centra Málagy.

Do Madridu prišlo demonštrovať niekoľko stoviek poľnohospodárov s asi dvoma desiatkami traktorov pred ministerstvo pôdohospodárstva už minulý týždeň, keď sa zástupcovia hlavných agrárnych organizácií stretli so šéfom rezortu Luisom Planasom. Stretnutie ale skončilo bez dohody.

Poľnohospodári pochodujú počas protestu v Madride
Zobraziť galériu (2)
Poľnohospodári pochodujú počas protestu v Madride  (Zdroj: SITA/AP//Manu Fernandez)

Farmári protestujú aj v ďalších európskych krajinách

Farmári protestujú aj v ďalších európskych krajinách vrátane Česka. Sťažujú sa na rastúce výrobné náklady v čase energetickej krízy a na niektoré opatrenia v rámci spoločnej poľnohospodárskej a klimatickej politiky EÚ. Vadí im aj veľká byrokratická záťaž a lacnejšie dovozy z tretích krajín. Demonštrácie poľnohospodárov sú ohlásené vo viacerých krajinách strednej a východnej Európy aj na štvrtok.

V utorok manifestovalo na 6500 poľnohospodárov napríklad aj pred gréckym parlamentom v Aténach, časť z nich prišla s asi 160 traktormi, ďalších priviezla stovka autobusov z rôznych regiónov krajiny, uviedla grécka agentúra AMNA. Niektorí farmári v centre Atén vo svojich traktoroch prenocovali a dnes odišli. Ďalší postup v protestoch chcú prerokovať vo štvrtok.

Viac o téme: ProtestPodnikanieFarmáriNákladyMadridEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu