Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Izraelský vzdušný úder v južnom Libanone zabil ženu a dieťa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

BEJRÚT - Izraelský vzdušný úder dnes na juhu Libanonu zabil ženu a dieťa, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na libanonské zdroje. Izrael sa k veci nevyjadril. Šéf libanonského šiitského ozbrojeného hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh nedávno vyhlásil, že Izrael za zabitie civilistov zaplatí krvou. Izrael pozdĺž pohraničnej oblasti na juhu Libanonu podniká letecké údery proti Hizballáhu, ktorý cez hranicu odpaľuje rakety.

Ďalej na sever od hraničného pásma Izrael vykonáva údery len výnimočne. Minulý týždeň pri dvoch izraelských úderoch na južný Libanon zahynulo desať civilistov a niekoľko bojovníkov Hizballáhu, vrátane veliteľa elitných jednotiek skupiny Radván.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Žena a dieťa podľa dvoch bezpečnostných a jedného zdravotníckeho zdroja prišli o život pri údere neďaleko obce Madžal Zún, zhruba šesť kilometrov od hranice. Otec dievčaťa miestnym novinám povedal, že sa dcéra chcela vrátiť do dediny, kde vyrástla a odkiaľ rodina ušla, keď vlani prepukli boje.

Hizballáh začal útočiť cez hranicu

Iránom podporovaný Hizballáh začal útočiť cez hranicu po tom, ako Izrael začal vojnu v Pásme Gazy, kde vládne radikálne hnutie Hamas. Ofenzíva začala po cezhraničnom teroristickom útoku Hamasu na Izrael 7. októbra.

Izraelská armáda uviedla, že jej bojové lietadlá zasiahli tri veliteľstvá Hizballáhu v centrálnom Libanone. Delostrelectvo podľa nej tiež odstraňovalo hrozby v dvoch pohraničných dedinách. Na žiadosť Reuters o komentár ohľadom úderu v Madžal Zúne armáda neodpovedala.

Od vlaňajšieho 8. októbra si izraelské údery v Libanone vyžiadali životy 50 civilistov a 200 bojovníkov Hizballáhu, píše Reuters. Útoky z Libanonu za rovnaké obdobie zabili zhruba tucet izraelských vojakov a päť civilistov. V dôsledku bojov sa zo svojich domovov v pohraničí evakuovali desaťtisíce ľudí.

Viac o téme: VojnaRaketyIzraelLibanonGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu