Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Húsíovia zostrelili americký vojenský dron nad Červeným morom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rajesh Sachar)

WASHINGTON - Americký vojenský dron typu MQ-9 zostrelili nad Červeným morom pri pobreží Jemenu. Počiatočné výsledky vyšetrovania poukazujú na to, že dron bol zasiahnutý strelou odpálenou Iránom podporovanými jemenskými milíciami húsíov, uviedla v utorok hovorkyňa amerického ministerstva obrany Sabrina Singhová. Informovala o tom agentúra DPA.

K zostreleniu dronu došlo ešte v pondelok. Americké bezpilotné lietadlo rovnakého typu zostrelili húsíovia aj v novembri minulého roka. Útoky húsíov na americké jednotky a komerčné obchodné lode v Červenom mori sa počas uplynulého víkendu vystupňovali, uviedla Singhová.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Húsijskí povstalci, ktorí ovládajú rozsiahle oblasti Jemenu, tvrdia, že útočia na lode v Červenom mori v rámci odvety za izraelskú vojenskú operáciu v Pásme Gazy. Niekoľko západných krajín vrátane USA a Británie v reakcii na to spustili operácie na ochranu takýchto lodí v regióne. V pondelok bola schválená námorná misia EÚ s názvom Aspides. Červené more je jedna z najvýznamnejších obchodných trás pre svetový obchod, spája totiž Stredozemné more s Indickým oceánom cez Suezský prieplav v Egypte, pripomína DPA.

Viac o téme: ZostrelenieAmerickýUSAIránDronČervené moreHúsíovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu