Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Izrael v noci útočil na Pásmo Gazy: Bezpečnostná rada OSN má hlasovať o rezolúcii o prímerí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Ali)

RAFAH - Izrael v noci na utorok letecky útočil na Pásmo Gazy a v utorok má Bezpečnostná rada OSN hlasovať o rezolúcii, ktorej súčasťou má byť aj humanitárne prímerie v tejto palestínskej enkláve. Informujú o tom správy z agentúr AP a AFP.

BR OSN dostala dva návrhy. Alžírsky žiada okamžité humanitárne prímerie a bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov zadržiavaných hnutím Hamas v Pásme Gazy. USA, kľúčový spojenec Izraela, s týmto návrhom nesúhlasia.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

"Nie sme presvedčení, že tento výtvor (Bezpečnostnej) rady situácii v teréne pomôže," uviedol zástupca americkej veľvyslankyne pri OSN Robert Wood. Schválenie takejto rezolúcie by podľa jeho slov ohrozilo diplomatické rokovania o prepustení rukojemníkov.

USA predložili vlastný návrh. Ten podľa AFP zdôrazňuje podporu pre dočasné prímerie v Pásme Gazy hneď, ako to bude možné, nežiada však okamžité ukončenie bojov. Takisto vyjadruje znepokojenie nad situáciou v meste Rafah na hranici s Egyptom. Upozorňuje tiež, že rozsiahla pozemná ofenzíva Izraela povedie k ďalšiemu vysídľovaniu a spôsobí škody v radoch civilistov.         

Diplomatické zdroje pre AFP uviedli, že tento návrh by mohlo vetovať Rusko ako jeden z piatich stálych členov BR OSN. Členské štáty Európskej únie s výnimkou Maďarska v spoločnom vyhlásení v pondelok vyzvali na okamžitú humanitárnu prestávku vo vojne medzi Izraelom a hnutím Hamas v Pásme Gazy. Izraelvyzvali, aby neútočil na mesto Rafah, do ktorého uchýlilo takmer 1,5 milióna Palestínčanov.

Mesto Rafah je dôležité pre humanitárnu pomoc z Egypta

Rafah je hlavnou vstupnou bránou pre humanitárnu pomoc z Egypta. Izraelské útoky humanitárne operácie sťažujú a dodávky potravín sú narúšané pravidelnými uzávierkami hraníc, uviedla Agentúra OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Detský fond OSN (UNICEF) upozornil, že pre nedostatok jedla a vody sa zvyšuje počet detí trpiacich podvýživou.

Izrael nedávno varoval, že spustí ofenzívu aj v Rafahu, ak Hamas do začiatku moslimského pôstneho mesiaca ramadán v marci neprepustí rukojemníkov. Bezpečnostná rada OSN prijala od začiatku konfliktu v Pásme Gazy 7. októbra dve rezolúcie o riešení situácie vrátane tej, ktorá vyzývala na rozsiahle dodávky humanitárnej pomoci do palestínskeho územia.

Izrael sa obáva o unesenú mamu s dieťaťom

Izraelská armáda v pondelok zverejnila videozábery unesenej matky s deťmi v náručí v Pásme Gazy. Jej bábätko je najmladší unesený rukojemník. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP. Hamas v novembri oznámil, že všetkých troch zabilo bombardovanie, izraelské úrady toto vyhlásenie nepotvrdili. Na zverejnenom videu z pouličných kamier Širi Bibasovú v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy odvádza sedem ozbrojencov.

Hovorca armády Daniel Hagari v pondelok povedal, že majú o týchto rukojemníkov "obavy". Kfir Bibas je najmladší rukojemník a počas teroristického útoku 7. októbra ho "ukradli z kolísky" v obci Nir Oz, keď mal sotva deväť mesiacov. Jeho brat Ariel mal štyri roky, povedal Hagari.

Ak je Kfir Bibas stále nažive, 18. januára "oslávil" prvé narodeniny. Ostatní členovia rodiny Bibasovcov v pondelok uviedli, že zábery sú "neznesiteľné a neľudské", a únosy detí označili za "zločin proti ľudskosti a vojnový zločin". "Ariel a Kfir sú obeťami obludného zla. Rukojemníkmi sa stala aj celá naša rodina," dodala rodina vo vyhlásení.

Pre Izraelčanov sa stala matka s deťmi v náručí symbolom rukojemníckej krízy

Na záberoch nafilmovanými samotnými únoscami počas teroristického útoku na Izrael 7. októbra je Širi Bibasová so svojimi dvoma malými deťmi v náručí. Pre Izraelčanov sa tak stali symbolom rukojemníckej krízy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa zaviazal, že "týchto únoscov bábätiek a matiek" postaví pred spravodlivosť.

Militanti a spojenci Hamasu zapletení do únosov zo 7. októbra, uviedli, že trojica bola držaná v bezpečí a vyše 20 dní sa s ňou dobre zaobchádzalo, ale zabil ju izraelský vzdušný útok. Zodpovednosť za to nesie Netanjahu a jeho vláda, lebo "úmyselne" útočili na rukojemníkov, dodali militanti.

Celú rodinu vrátane otca Jardena Bibasa uniesli teroristi z obce Nir Oz. Útok palestínskych radikálov si vyžiadal 7. októbra v južnom Izraeli asi 1160 obetí, väčšinou civilistov. Do Pásma Gazy bolo unesených vyše 250 rukojemníkov, z nich asi 75 bolo bolo práve z Nir Oz. Izrael reagoval na útok vojenskou operáciou s cieľom "zničiť" Hamas. Boje v Pásme Gazy, ktoré dovtedy ovládalo toto islamistické hnutie, si vyžiadali vyše 29-tisíc ľudí, uvádza miestne ministerstvo zdravotníctva ovládané Hamasom.

Líder hnutia Hamas dorazil do Káhiry na rokovania o prímerí

Líder hnutia Hamas Ismail Haníja v utorok priletel z Kataru do Káhiry, aby so zástupcami Egypta rokoval o prímerí v Pásme Gazy. Vo vyhlásení to uviedlo hnutie Hamas, informuje agentúra DPA a AFP.

Haníja vedie sedemčlennú delegáciu s cieľom "pokúsiť sa zastaviť agresiu, priniesť úľavu obyvateľom (Pásma Gazy) a dosiahnuť ciele nášho palestínskeho ľudu," uvádza kanál hnutia Hamas v službe Telegram. Minulý týždeň sa v Káhire stretli šéfovia spravodajských služieb z USA, Izraela, Kataru a Egypta, aby pripravili podklady pre dohodu o prímerí a výmenu unesených rukojemníkov. Vyhliadky na dosiahnutie prímeria sú napriek množstvu stretnutí chabé.

"Situácia sa počas niekoľkých uplynulých dní nevyvíja sľubne," vyhlásil v sobotu počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání. Haníja v sobotu zopakoval požiadavky Hamasu, medzi ktoré patrí prímerie, ukončenie izraelskej blokády Pásma Gazy a stiahnutie Izraela a bezpečné prístrešie pre státisíce Palestínčanov, ktorých boje vyhnali z domovov. Izraelský premiér Benjamin netanjahu v minulosti niektoré požiadavky Hamasu označil za "blúznenie".

Viac o téme: Hlasovanieútok IzraelPásmo GazyBezpečnostná rada OSNRafah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu