Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Alarmujúci stav v Pásme Gazy môže spôsobiť explóziu detských úmrtí: Varovala Organizácia Spojených národov

Symbol OSN
Symbol OSN (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

ŽENEVA - Alarmujúci nedostatok potravín, zhoršujúca sa podvýživa a prudké šírenie chorôb môžu v palestínskom Pásme Gazy spôsobiť "explóziu" detských úmrtí, varovala v pondelok Organizácia Spojených národov (OSN). Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

Agentúry OSN po 20 týždňoch vojny Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas upozornili, že potraviny a nezávadná voda sa stali na palestínskom území "neuveriteľne vzácnymi", a dodali, že prakticky všetky malé deti majú nákazlivé choroby.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

"Pásmu Gazy hrozí explózia zbytočných úmrtí detí, ktorým sa inak dá predísť, a znásobí to už aj tak neznesiteľnú mieru detských úmrtí v Pásme Gazy," povedal Ted Chaiban, zástupca šéfa Detského fondu OSN (UNICEF) pre humanitárnu činnosť. Najmenej 90 percent detí vo veku do päť rokov v Pásme Gazy trpí jednou alebo viacerými nákazlivými chorobami, uvádza sa v spoločnom hodnotení agentúr OSN pre deti, potraviny a zdravie.

Až 70 percent detí malo dva týždne pred vypracovaním hodnotenia hnačku, čo je 23-násobné zvýšenie v porovnaní s rokom 2022. "Hlad a choroba sú smrtiaca kombinácia," napísal vo vyhlásení riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre núdzové situácia Mike Ryan.

"Je pravdepodobnejšie, že hladné, zoslabnuté a hlboko traumatizované deti ochorejú, a deti, ktoré už sú choré, predovšetkým na hnačku, nemôžu dobre vstrebať živiny," vysvetlil. "Je to nebezpečné a tragické a deje sa to pred našimi očami," dodal. Palestínske militantné hnutie Hamas zaútočilo 7. októbra na Izrael a zabilo približne 1160 ľudí, väčšinou civilistov.

Pomoc zvonka sa výrazne obmedzila pri nástupe Hamasu

Pri následnej vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy, kde Hamas vládne, bolo zabitých vyše 29-tisíc ľudí, väčšinou žien a detí, ako uvádza Hamasom riadené ministerstvo zdravotníctva. Pásmo Gazy sa od začiatku vojny ocitlo v nutričnej kríze, pričom pomoc zvonka sa výrazne obmedzila.

V hodnotení OSN sa uvádza, že vyše 15 percent detí vo veku do dvoch rokov v Pásme Gazy - teda jedno zo šiestich - je akútne podvyživených, pričom tri percentá sú schradnuté tak, že to ohrozuje ich život. "Keďže tieto údaje boli zhromaždené v januári, situácia je dnes pravdepodobne ešte vážnejšia," varovali agentúry OSN.

V južnej časti Pásma Gazy je podľa odhadu akútne podvyživených päť percent detí vo veku do dvoch rokov. Pred vojnou bolo iba 0,8 percenta detí vo veku do päť rokov v Pásme Gazy pokladaných za akútne podvyživených, poukázali agentúry OSN. "Takýto pokles nutričnej úrovne obyvateľstva za tri mesiace je celosvetovo nevídaný," upozornili.

Viac o téme: DetiPotravinyPodvýživaúmrtieNedostatokOSNPásmo GazyAlarmujúci stav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu