Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Navaľného telo rodine nevydajú ešte najmenej 14 dní

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení Zobraziť galériu (2)
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Ruskí vyšetrovatelia oznámili právnikom a matke zosnulého opozičného politika Alexeja Navaľného, že jeho telo im nateraz nevydajú. Ako na sociálnych sieťach informovala Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová, telo bude ešte 14 dní podrobované akémusi "chemickému skúmaniu".

"Vyšetrovatelia povedali Alexejovej matke a právnikom, že telo nevydajú a v nasledujúcich 14 dňoch vykonajú chemickú analýzu, vyšetrovanie," uviedla Navaľného hovorkyňa Kira Jarymšová v príspevku na streamovacom kanáli YouTube.Petíciu za bezodkladné vydanie tela Navaľného jeho rodine za necelé dva dni podpísalo viac ako 46.000 ľudí. Petíciu inicioval ľudskoprávny projekt OVD-Info, ktorý ju adresoval Vyšetrovaciemu výboru Ruskej federácie (Sledkom).

Riaditeľ Navaľným založenej nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) Ivan Ždanov prirovnal predlžovanie lehôt na preverenie okolností smrti Alexeja Navaľného k tomu, čo sa dialo po pokuse o atentát na tohto politika v auguste 2020."Teraz sa príbuzní dozvedeli, že termíny boli predĺžené. To isté bolo po otrave v Omsku. To isté sa dialo s (Navaľného osobnými) vecami, ktoré neboli po otrave vydané. Raz za čas predlžovali termíny vyšetrovania, ale nikdy nič nevrátili," napísal Ždanov na svojom kanáli v sieti Telegram.

Alexej Navaľnyj
Zobraziť galériu (2)
Alexej Navaľnyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

Podľa riaditeľa FBK ruské úrady predlžovaním lehoty vyšetrovania a analýz "bezostyšne klamú" a zavádzajú príbuzných, keď im tvrdia, majú záujem vyriešiť všetko čo najskôr."Je jasné, o čo ide: upratujú stopy po svojom zločine. Čakajú, kým sa vlna nenávisti a hnevu voči nim utíši," dodal Ždanov.V diskusii pod statusom Jarmyšovej viacerí diskutéri napísali, že úrady sa takto snažia "skryť stopy po vražde".

Iní sa domnievajú, že telo rodine nevydajú ani po dvoch týždňoch, ďalší špekulujú, že sa tak nestane do prezidentských volieb v polovici marca a po nich rodine vydajú len spopolnené pozostatky. Jeden z diskutujúcich konštatuje, že údajná "chemická expertíza je len podpisom na priznaní otravy".Ruská Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) v piatok 16. februára oznámila, že Alexej Navaľnyj zomrel v kolónii v obci Charp v Jamalskonemeckom autonómnom okruhu. Telo politika jeho rodine doteraz nevydali. Predpokladá sa, že z väznice bolo prepravené do márnice v meste Salechard.

Novinárom z nezávislých ruských médií sa na záznamoch z bezpečnostných kamier podarilo vypátrať kolónu vozidiel FSIN, ktorá v noci na 17. februára vyrážala z mesta Labytnangi, ležiaceho najbližšieho k väznici, kde si Navaľnyj odpykával trest, smerom na Salechard.Navaľného matke a právnikom však doteraz nedovolili ani vstup do salechardskej márnice.

Viac o téme: úmrtieTeloRuskoAlexej Navalnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu