Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Problém s predĺženými pôžičkami v USA: Veriteľom došla trpezlivosť, požadujú takmer miliardu dolárov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK – Pôžičky na komerčné nehnuteľnosti, ktoré mali byť splatné už v roku 2022, predĺžili veritelia Američanom o ďalšie obdobie. Teraz však už nehodlajú ustúpiť. Dlh má byť splatný v tomto roku. V polovici februára vzrástol zo 659 na 929 miliónov dolárov. Objem splatných pôžičiek vzrástol o 40 percent.

archívne video

Rast cien nehnuteľností výrazne predbieha príjmy domácností, hovorí Vladimír Dvořáček (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Časť dlhu amerických komerčných nehnuteľností vo výške 4,7 miliardy dolárov (USD), ktorý bude splatný v tomto roku, narástol v polovici februára zo 659 na 929 miliónov dolárov. Teoreticky sa musí splatiť predajom, refinancovaním prípadne predĺžením, aby sa predišlo platobnej neschopnosti. Informuje o tom Bloomberg. Ide o 20 percent nesplatených dlhov. 

Predlžovanie 

Objem splatných pôžičiek vzrástol o 40 percent v porovnaní s predchádzajúcim odhadom Asociácie hypotekárnych bankárov (MBA), čo je prudký nárast pripisovaný skôr predlžovaniu úverov a iným oneskoreniam ako novým transakciám. Keďže Federálny rezervný systém (Fed) signalizuje, že už zvýšil úrokové sadzby, podľa Jamieho Woodwella, vedúceho výskumu komerčných nehnuteľností, sa tento rok pravdepodobne uskutoční viac obchodov.

Problém s predĺženými pôžičkami
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Volatilita (kolísanie hodnoty aktív), neistota okolo úrokových sadzieb a nejasnosti v cene nehnuteľností potlačili predajné a finančné transakcie. Tohtoročné splatné pôžičky by mali upokojiť problémy v rámci trhovej ekonomiky," uviedol Woodwell. 

Obavy investorov 

Dlh vo výške 4,7 miliardy je krytý znižovaním cien komerčných nehnuteľností v USA, čo medzi investormi vyvoláva obavy. Rastúci počet nesplácaných úverov a odpisy zasiahli aj takých veriteľov, ako je New York Community Bancorp, komerčný investičný fond v oblasti hypotekárnych nehnuteľností KKR & Co a držiteľov cenných papierov krytých komerčnými hypotékami.

"Odhadovaný dlh 85,8 miliardy USD sa už na konci roka 2023 považoval za problémový. Ceny komerčných nehnuteľností klesli z maxima dosiahnutého začiatkom roka 2022 o 21 percent. Bolo to ešte predtým, ako Fed spustil agresívne zvyšovanie sadzieb v boji proti inflácii. Ceny za kancelárske priestory zaznamenali najväčší pokles, o celých 35 percent," uviedla spoločnosť MSCI Real Assets.

Banky majú tento rok splatný dlh z komerčných nehnuteľností vo výške 441 miliárd USD. "Približne 25 percent úverov za kancelárske priestory bude splatných ešte v tomto roku", uviedla MBA na záver. 

Viac o téme: EkonomikaPôžičkyNehnuteľnostiVeriteliaUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu