Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Putin šokoval vyhlásením: Chce, aby vo voľnách vyhral Biden nad Trumpom, TOTO je dôvod

Putin by videl po voľbách v Bielom dome radšej Bidena.
Putin by videl po voľbách v Bielom dome radšej Bidena. (Zdroj: SITA/Peter Klaunzer/Keystone via AP)

MOSKVA - Súčasný americký prezident Joe Biden je skúsenejší a predvídateľnejší ako jeho predchodca Donald Trump, povedal v rozhovore šéf Kremľa Vladimir Putin podľa agentúry TASS. Na otázku, kto by bol na čele Spojených štátov pre Rusko lepší, Putin odvetil, že Biden. Moskva je podľa slov ruskej hlavy štátu pripravená spolupracovať s kýmkoľvek, koho si Američania tento rok na jeseň do Bieleho domu zvolia.

"Je to skúsenejší, predvídateľnejší človek, je to politik starej školy," povedal na adresu súčasného demokratického prezidenta USA Bidena šéf Kremľa v rozhovore s novinárom kanála Rossija-1 Pavlom Zarubinom. "Budeme ale spolupracovať s akýmkoľvek americkým lídrom, ktorému vysloví americký národ dôveru," dodal šéf Kremľa.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 721 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

O Trumpovi Putin povedal, že má vlastný názor na to, ako by sa mali vyvíjať vzťahy Washingtonu s jeho spojencami, keď podľa ruskej štátnej agentúry komentoval "súčasnú nespokojnosť" v Európskej únii v súvislosti s možným návratom Trumpa do funkcie prezidenta USA.

Spojené štáty aj Rusko tento rok čakajú prezidentské voľby. Zatiaľ čo v Rusku je za víťaza marcového hlasovania vopred považovaný Putin, Spojené štáty čaká v novembri zápas, v ktorom sa podľa predpokladov opäť stretne Trump s Bidenom.

Trump ihneď zareagoval

Trump označil Putinove vyjadrenia v stredu na predvolebnom podujatí v americkom štáte Južná Karolína ako "veľký kompliment". Republikán povedal svojim priaznivcom o Putinovi: „Vychádzam s ním dobre, ale on mňa nechce, on chce Bidena.“ Potom dodal: „Biden mu dá Ukrajinu.“

Trump cez víkend vyvolal pobúrenie prejavom na predvolebnom mítingu. Vyhlásil v ňom, že ako prezident raz varoval lídra nešpecifikovanej aliančnej krajiny, že USA by jej v prípade ruského útoku neprišli na pomoc, ak nebude dávať dostatočné peniaze na obranu. Údajne vtedy dodal, že by Rusko "povzbudzoval, nech si robia, čo do čerta chcú", pričom príbeh prezentoval ako ukážku svojho úspešného nátlaku na spojencov ohľadom vojenských rozpočtov.


 

Viac o téme: Donald TrumpVladimir PutinJoe BidenPrezidentské voľby USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu