Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Iráne nemajú internet: Necelé dva týždne pred voľbami ho Najvyššia kybernetická rada obmedzila

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

TEHERÁN - Necelé dva týždne pred parlamentnými voľbami v Iráne, ktoré sa uskutočnia 1. marca, tamojšia Najvyššia kybernetická rada oznámila masívne obmedzenia v oblasti internetu. Prvýkrát budú zakázané virtuálne privátne siete (VPN). Povolená nebude ani reklama na "zahraničných platformách", súkromné spoločnosti majú namiesto toho inzerovať svoje služby na domácich webových stránkach alebo aplikáciách. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na utorňajšie správy iránskych médií.

Používatelia v Iráne sa už niekoľko dní sťažujú na obmedzenia pri používaní internetu, píše DPA. Najmä VPN, ktoré umožňujú obísť rôzne prekážky pri surfovaní po internete, sú blokované alebo dostupné len v obmedzenom rozsahu. Podľa novín Šarg boli nové obmedzenia zavedené približne pred dvoma týždňami. Telekomunikačná spoločnosť, ktorá je podriadená ministerstvu informácií, obmedzila početné VPN a ich protokoly.

archívne video

Seniori začali používať smartfóny, 70 % ľudí nad 55 rokov dokáže využíva internet (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Iránske úrady v minulosti opakovane obmedzovali internet a služby VPN, napríklad počas vlny protestov na jeseň 2022. Sociálne siete vrátane platforiem Instagram, X a Telegram sú v Iráne zablokované. Úrady to odôvodňujú bojom proti dezinformáciám.

Virtuálne privátne siete využíva prostredníctvom rôznych platených aplikácií množstvo Iráncov. Instagram a Telegram sú obľúbenými platformami pre spoločnosti, kde môžu inzerovať svoje produkty a služby.

Najvyššia kybernetická rada bola založená v roku 2012 na príkaz duchovného vodcu Alího Chameneího. Zaoberá sa "hrozbami internetu" a okrem iného rozhoduje o blokovaní webových stránok. Európska únia uvalila na tento orgán na jeseň 2023 sankcie. Iránci si 1. marca okrem nového parlamentu volia aj Radu expertov, zbor islamských duchovných, ktorý je oprávnený vymenovať najvyššieho vodcu Iránu.

Viac o téme: Parlamentné voľbyObmedzenieInternet IránNajvyššia kybernetická rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu