Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Problémy u našich západných susedov: Stúpajúce vodné hladiny! Na viacerých miestach platia výstrahy

(Zdroj: gettyimages.com)

HRADEC KRÁLOVÉ - Na východe Čiech boli ráno povodňové stupne na 11 miestach. Druhý stupeň platil na Labi v Nemčiciach, na desiatich bol prvý stupeň, teda bdelosť. Hladiny riek stagnovali alebo boli na poklese, vyplýva z dát Povodí Labe. Povodňové stupne boli na Labi, Cidline, Úpe a Orlici. V Kráľovskom kraji bola bdelosť na deviatich miestach a v Pardubickom kraji na jednom.

archívne video

Na zvládnutie povodňovej situácie posiela SR Francúzsku na pomoc 25 hasičov a 16 kusov techniky (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

V hradeckom kraji bol prvý stupeň na Labi v Špindlerovom Mlyne, vo Vetrišti, pod priehradou Les Kráľovstvo, v Stanoviciach pri Dvore Králové nad Labem a v Hradci Králové pod sútokom s Orlicou. Ďalej tiež na Orlici v Týništi nad Orlicou, na Úpe v Zliči a na Cidline v Novom Bydžove a Chlumci nad Cidlinou. V Pardubickom kraji na Labi v Prelouči. Na východe Čiech má byť dnes na väčšine územia občasný dážď, najvyššie denné teploty od osem do 11 stupňov, na horách do troch stupňov nad nulou.

Noc bola na mnohých miestach v Česku rekordne teplá

Prevažná väčšina meracích staníc v krajine dnes zaznamenala rekordne teplú noc z 10. na 11. februára, uvádza Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku. Na niektorých miestach zaznamenali meteorológovia najteplejšiu februárovú noc v histórii meraní. Pod nulu neklesla teplota ani v najchladnejších mrazových lokalitách.

Teploty sa dnes ráno pohybovali najčastejšie medzi šiestimi a 11 stupňami Celzia, uviedli meteorológovia. Chladnejšie bolo len ojedinele. "Prevažná väčšina staníc zaznamenala rekordne teplú noc na 11. február a niektoré aj najteplejšiu februárovú noc," píše ČHMÚ. Ako príklad uvádza stanicu v Bystřici pod Hostýnom na Kroměřížsku, ktorá meria teplotu 110 rokov a dnes v noci na nej namerali teplotu 9,9 stupňa Celzia, čím bol o 0,8 stupňa pokorený doterajší rekord z roku 2001.

Viac o téme: PovodeňČeskoRieky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu