Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Súd v Kirgizsku rozhodol o zrušení činnosti spravodajského portálu

(Zdroj: Getty Images)

BIŠKEK - Súd v Kirgizsku v piatok rozhodol o rozpustení mimovládnej organizácie, ktorá prevádzkovala obľúbený spravodajský webový portál často kritizujúci vládu. Informuje agentúra Reuters.

Súdne rozhodnutie o zatvorení portálu Kloop.kg nasledovalo po raziách v niekoľkých ďalších médiách a zatýkaní ich reportérov, čo západné vlády skritizovali ako zásah proti nezávislým zdrojom informovania verejnosti.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok informuje o rozhodnutiach krajských súdov v Bratislave (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Problémy portálu Kloop.kg sa začali v auguste minulého roka, keď štátna prokuratúra podala žalobu s cieľom dosiahnuť jeho zrušenie na základe tvrdenia, že skupina Kloop Media - prevádzkovateľ portálu - nebola zaregistrovaná ako mediálna organizácia. Prokuratúra tiež poukázala na to, že mnohé príspevky portálu boli kritické voči kirgizskej vláde, a tvrdila, že diskreditovali orgány tejto stredoázijskej krajiny.

Súd uviedol, že spoločnosť Kloop Media vykonávala činnosti, ktoré boli mimo jej stanov. "Rozhodnutie súdu o Kloope je ďalším klincom do rakvy slobody médií v Kirgizsku," uviedla šéfredaktorka ruskojazyčnej verzie portálu Kloop.kg Anna Kapušenková.

Skupina uviedla, že sa proti rozsudku odvolá

Médiá v Kirgizsku, bývalej sovietskej republike, sa dlho tešili väčšej slobode ako médiá v iných stredoázijských krajinách s autokratickejšími vládami, konštatuje Reuters. Za prezidenta Sadyra Žaparova, ktorý sa dostal k moci v roku 2020, však krajina prijala zákon, ktorý zakazuje médiám a jednotlivcom "diskreditovať" orgány, čím vláda získala nástroj na prenasledovanie svojich kritikov. Kirgizsko je blízkym spojencom Ruska a nachádza sa tam ruská vojenská letecká základňa.

Viac o téme: VládaSúd ZrušenieSpravodajský portál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu