Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prezident Zelenskyj odvolal náčelníka generálneho štábu: Zalužnyj prirovnal vojnu k patovej situácii

Prezident Ukrajiny Volodymyr zelenskyj a odvolaný náčelník generálneho štábu Valerij Zalužnyj Zobraziť galériu (2)
Prezident Ukrajiny Volodymyr zelenskyj a odvolaný náčelník generálneho štábu Valerij Zalužnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky, Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV – Ukrajinské velenie armády je na pretrase. Prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal z postu náčelníka generálneho štábu človeka, ktorý sa zaslúžil o to, že Ukrajina sa stále dokáže brániť a vzdorovať ruskej agresii. Je ním generál Valerij Zalužnyj. Názory Zalužného a Zelenského v oblasti vedenia vojny sa čoraz viac rozchádzali. Hlava brániacej sa Ukrajiny napokon rozhodla po svojom.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 715 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Napätie medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a náčelníka generálneho štábu ukrajinskej armády Valerijom Zalužným trvalo už niekoľko mesiacov. Situácia sa napokon z pohľadu Zelenského upokojila, keď Zalužného vo štvrtok ôsmeho februára odvolal, pričom na jeho miesto dosadil Oleksandra Syrského. Informuje o tom Politico.

Navrhol mu zostať v tíme 

Zelenský svoje rozhodnutie zverejnil aj na sociálnych sieťach. "Poďakoval som generálovi Valerimu Zalužnému za dva roky služby, počas ktorých bránil Ukrajinu. Diskutovali sme aj o tom, kto by mohol byť v obnovenom vedení ozbrojených síl Ukrajiny. Nastal čas na zmenu. Zalužnému som navrhol, aby zostal súčasťou tímu," vyjadril sa. 

Zalužného nástupcom sa stane Oleksander Syrskyi, ktorý zastával post veliteľa pozemných síl. Podľa ukrajinských zdrojov má bližšie k Zelenskému. "Od dnešného dňa preberá vedenie Ozbrojených síl Ukrajiny nový riadiaci tím. Prajem si, aby naši vojaci v Robotyne aj v Avdiivke, ako aj celý generálny štáb s náčelníkom mali rovnakú víziu vojny," povedal Zelenskyj na Telegrame s tým, že rok 2024 môže byť pre Ukrajinu úspešný len vtedy, pokiaľ dôjde k efektívny zmenám "v základoch našej obrany".

Obrana prvého útoku 

Zalužnyj sa k svojmu odvolaniu vyjadril, že "bolo prijaté rozhodnutie o potrebe zmeny prístupu a vojenskej stratégie Ukrajiny". Za náčelníka generálneho štábu bol menovaný v júli 2021, teda len polroka pred spustením ruskej invázie na Ukrajinu (24. február 2022). Teraz už bývalý vrchný veliteľ má veľkú zásluhu na úspešnom úsilí ukrajinských vojsk, ktorým sa podarilo zastaviť počiatočný ruský útok. Ukrajinské ozbrojené sily (ZSU) ubránili postup na Kyjev a vďaka protiútokom dokonca oslobodili časti východnej a južnej Ukrajiny. Už vtedy s ním spolupracoval aj Syrskyi. 

Prezident Zelenskyj odvolal náčelníka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Zlom pre Zalužného prišiel počas minulého roku, kedy pri oslobodzovaní ďalších území narazil na tvrdý ruský odpor. Od tej chvíle sa názory na vojenskú stratégiu medzi Zelenským a Zalužným začali čoraz viac rozchádzať. 

Možný rival 

Politico informuje, že Zalužnyj bol čoraz viac populárny. Presadzoval nový zákon o brannej povinnosti, ktorý by zvýšil počet ozbrojených síl, ale Zelenskyj zaujal odlišný postoj. Vyzval tiež, aby Ukrajina využila svoju výhodu v oblastiach, ako je boj s bezpilotnými lietadlami. 

Generál Zalužnyj začínal mať čoraz pochmúrnejší pohľad na vojnu. Navyše hovoril, že je to v rozpore s prezidentovým úsilím, ako zabezpečiť odhodlanosť spojencov Ukrajiny. Konflikt prirovnal k patovej situácie, aká nastala v prvej svetovej vojne. Valerij Zalužnyj súhlasil s tým, že sa stane novým ukrajinským vyslancom v Británii.

Viac o téme: OdvolanieArmádaGenerálVolodymyr ZelenskyjUkrajina v krízeVojna na UkrajineValerij ZalužnyjVrchný veliteľ ZSU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu