Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mjanmarská junta zaviedla zákon o vojenskej službe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RANGÚN - Mjanmarská junta v sobotu zaviedla zákon, ktorý umožňuje armáde povolať všetkých mužov vo veku 18-35 rokov a ženy vo veku 18-27 rokov do služby na obdobie najmenej dvoch rokov. Informuje agentúra AFP.

Junta "vydala oznámenie o účinnosti zákona o vojenskej službe od 10. februára 2024," uviedol jej komunikačný odbor v sobotňajšom vyhlásení. V Mjanmarsku platí od februára 2021 výnimočný stav, ktorý junta vyhlásila po vypuknutí protestov na podporu demokracie v súvislosti so zvrhnutím vlády Aung San Su Ťij. Armáda sa odvtedy snaží potlačiť prejavy nesúhlasu a zároveň už tri roky vedie boj proti ozbrojeným povstalcom.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Zákon o vojenskej službe prvýkrát predstavila bývalá junta ešte v roku 2010, nikdy však nenadobudol účinnosť. Sobotňajšie vyhlásenie nespresnilo jeho podrobnosti, príslušné dokumenty vrátane vnútorných predpisov, postupov, oznámení a pokynov začne vydávať ministerstvo obrany. Počas výnimočného stavu sa na základe zákona z roku 2010 môže doba výkonu služby predĺžiť až na päť rokov. Osoby, ktoré predvolanie na výkon ignorujú, čelia uväzneniu na rovnaké obdobie, píše AFP.

Viac o téme: ZákonArmádaJuntaVojenská služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu