Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Z Pásma Gazy Poľsko evakuovala zatiaľ 35 svojich občanov

Pásmo Gazy počas vojny medzi Izraelom a Hamasom
Pásmo Gazy počas vojny medzi Izraelom a Hamasom (Zdroj: SITA/AP/Ariel Schalit)

VARŠAVA - Poľsko evakuovalo z Pásma Gazy od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas doposiaľ 35 svojich občanov. Oznámilo to poľské ministerstvo zahraničných vecí

archívne video

Hovorca IDF vysvetľuje kroky, ktoré podnikajú, aby pomohli medzinárodným organizáciám distribuovať humanitárnu pomoc civilistom v Gaze. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

"Ministerstvo zahraničných vecí do tejto chvíle evakuovalo z Pásma Gazy nie 29, ale 35 Poliakov. Stále je niekoľko ľudí, ktorí čakajú na evakuáciu," povedal štátny tajomník poľského ministerstva zahraničných vecí Wladyslaw Bartoszewski vo štvrtok výboru poľského parlamentu.Podľa Bartoszewského sa v Pásme Gazy nachádzajú aj občania Poľska, ktorí z rôznych dôvodov odísť nechcú. Prioritou poľského rezortu diplomacie je podľa neho evakuácia občanov Poľska a ich blízkych rodinných príslušníkov.

Hamas prepustil 15 ľudí s poľským pôvodom

Bartoszewski tiež oznámil, že Hamas prepustil 15 ľudí s poľským pôvodom, ktorí však nemali poľské občianstvo. "Toto sme nezverejnili, aby sme nebrzdili rokovania, no boli prepustení spolui s jedným poľským občanom," povedal štátny tajomník.

Poliaci uviazli v Pásme Gazy po tom, čo Izrael v reakcii na októbrový útok Hamasu spustil vzdušné útoky a neskôr aj pozemnú ofenzívu na toto palestínske územie.V januári nový poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski uviedol, že Varšava nepoľaví vo svojich snahách o evakuáciu skupiny poľských občanov z Pásma Gazy. Upozornil však, že to nezávisí iba od Poľska.

Viac o téme: EvakuáciaObčaniaPoľskoPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu