Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poslanci posunuli novelu o manželstve aj pre homosexuálne páry do 3. čítania

(Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Českí poslanci posunuli návrh novely zákona o manželstve aj pre homosexuálne páry do tretieho čítania. K navrhovanej zmene legislatívy predložili niekoľko pozmeňovacích návrhov. Všetky obsahujú zmenu názvu na "partnerstvo", líšia sa len v rozsahu práv týkajúcich sa detí, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Predkladatelia návrhu sú v názve ochotní ustúpiť, preto sami predložili jeden z pozmeňovacích návrhov, ktorý mení len názov zväzku. Niektorým poslancom ale prekáža možnosť adopcie detí a ďalšej skupine aj možnosť osvojenia, čo odzrkadlili vo svojich pozmeňovacích návrhoch. Úplné zamietnutie predlohy nikto nepresadzuje. "Páry rovnakého pohlavia v ČR musia mať rovnaké práva. Každý má rovnaké právo na šťastie, na rodinný život, a to sa, samozrejme, týka aj detí, vzťahu k deťom, právneho ukotvenia... A ak sa to teraz nebude nazývať manželstvo, tak raz určite áno," povedal minister vnútra a predseda hnutia STAN Vít Rakušan.

Otázka o dôstojnosti

Podľa Pirátov táto otázka nie je o politike ani o ideológii či náboženstve, ale o dôstojnosti. "Ide o to, aby sme nemali dve rôzne kategórie ľudí. Ide o rovnosť, ľudské práva a životy," vyhlásila pirátska poslankyňa a podpredsedníčka snemovne Olga Richterová. Podľa pôvodného návrhu novely občianskeho zákonníka by mali homosexuálne páry rovnaké práva, aké majú teraz v manželstve muž a žena vrátane možnosti adopcie detí. Proti tomu je celý klub opozičného hnutia SPD, časť hnutia ANO, ale aj niektorí konzervatívni poslanci z koaličnej ODS či KDU-ČSL. Koalícia je teda v tejto otázke rozdelená.

Podľa poslanca Jiřího Kobzu z SPD je zväzok muža a ženy tisícmi rokmi overený princíp spoločnosti a akékoľvek "sociálnoinžinierske" pokusy do neho zasahovať skončia zle. Inštitút registrovaných partnerstiev, ktorý v ČR existuje od roku 2006, by v prípade nadobudnutia účinnosti novely prakticky zanikol. Poslancov tiež čaká druhé čítanie návrhu konzervatívnej skupiny zákonodarcov, ktorá chce manželstvo ústavne zakotviť ako zväzok muža a ženy. Vlani ho poslanci v prvom čítaní podporili v rovnaký deň ako takzvané manželstvo pre všetkých.

Viac o téme: PoslanciManželstvoČeskoHomosexuálne páry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu