Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na víkendové protesty proti krajnej pravici prišlo vyše 480-tisíc ľudí

Na víkendové protesty proti krajnej pravici prišlo vyše 480-tisíc ľudí Zobraziť galériu (2)
Na víkendové protesty proti krajnej pravici prišlo vyše 480-tisíc ľudí (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

BERLÍN - Takmer pol milióna ľudí sa počas uplynulého víkendu zúčastnilo v Nemecku na demonštráciách proti pravicovému extrémizmu. Celkovo 133 podujatí podporilo svojou účasťou približne 480.300 ľudí, oznámil v pondelok popoludní hovorca spolkového ministerstva vnútra na základe údajov policajných orgánov zo všetkých 16 spolkových krajín. Informovala o tom agentúra DPA.

Len v Berlíne sa na sobotňajšej demonštrácii za demokraciu a toleranciu konanej pred sídlom Spolkového snemu zhromaždilo viac ako 150.000 ľudí. Organizátori informovali až o 300.000 účastníkoch.

Na víkendové protesty proti krajnej pravici prišlo vyše 480-tisíc ľudí
Zobraziť galériu (2)
Na víkendové protesty proti krajnej pravici prišlo vyše 480-tisíc ľudí  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Celoštátna vlna protestov proti krajne pravici trvá v Nemecku už viac ako tri týždne. Ich spúšťačom bolo zverejnenie informácií o novembrovom stretnutí radikálnych pravičiarov s politikmi z Alternatívy pre Nemecko (AfD), Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Únie hodnôt v Postupime. Bývalý šéf pravicovo-extrémistického hnutia identitárov v Rakúsku Martin Sellner na ňom hovoril o koncepte takzvanej reemigrácie, pod čím pravicoví extrémisti zvyčajne majú na mysli odsun veľkého množstva ľudí cudzieho pôvodu do svojej vlasti, a to aj nedobrovoľne. Protesty pokračujú aj v pondelok. Jeden sa koná vo Frankfurte nad Mohanom, kde sa očakáva okolo 7000 účastníkov.

Viac o téme: ProtestyPravicaNemeckoPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu