Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Väčšina Poliakov nechce predčasné parlamentné voľby

Súčasný poľský premiér Mateus Morawiecki na stretnutí strany PiS s voličmi vo Vroclave v nedeľu prvého októbra
Súčasný poľský premiér Mateus Morawiecki na stretnutí strany PiS s voličmi vo Vroclave v nedeľu prvého októbra (Zdroj: Facebook/PiS)

VARŠAVA - Väčšina Poliakov si nemyslí, že predčasné parlamentné voľby sú dobrým riešením súčasnej napätej politickej situácie v Poľsku. Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu spoločnosti United Surveys pre spravodajský portál Wirtualna Polska. Informuje agentúra PAP.

Poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok pripustil možnosť usporiadania predčasných parlamentných volieb v prípade, ak bude do vládnutia zasahovať prezident Andrzej Duda. Celkovo 67,8 percent respondentov v prieskume uviedlo, že predčasné voľby nie sú dobrým riešením, pričom 40,3 percent z nich je rozhodne proti ich usporiadaniu a 27,5 percent je skôr proti.

archívne video

Vzdušný priestor Slovenska budú okrem Česka a Poľska chrániť aj Maďari (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Naopak 13 percent opýtaných by rozhodne podporilo predčasné voľby a 11,8 by ich skôr podporilo. V prípade podporovateľov bývalej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) by celkovo 56 percent z nich podporilo predčasné voľby, z čoho 32 percent by ich podporilo rozhodne. Až 93 percent podporovateľov súčasnej vládnej koalície považuje predčasné voľby za zlé riešenie. United Surveys uskutočnila prieskum na vzorke 1000 dospelých Poliakov v dňoch 26. až 28. januára.

Viac o téme: PrieskumParlamentné voľbyPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu