Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fico kritizuje Európsku radu, že nevie zaujať stanovisko k situácii v Gaze

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRUSEL - Štvrtkový mimoriadny summit EÚ v Bruseli bol veľmi "skúpy" k situácii na Blízkom východe. Upozornil na to predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po zasadnutí Európskej rady, informuje spravodajca.

Slovenský premiér pripomenul, že lídri členských krajín eurobloku sa dohodli na základných bodoch súvisiacich s revíziou dlhodobého rozpočtu. Potom hovorili aj o súčasnom konflikte medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

VIDEO

Fico na summite EÚ o dohode o finančnej pomoci Ukrajine (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Ak sa dohoda o revízii rozpočtu rodila ťažko, ešte ťažšie vznikali závery k situácii v Gaze. Už tam zomrelo 26.000 civilistov, z toho dve tretiny ženy a deti. A my nie sme schopní na Európskej rade k tomu prijať jednu jedinú vetu," opísal situáciu. Európski lídri sa dohodli, že v záveroch summitu zaznie iba to, že diskutovali o poslednom vývoji udalostí na Blízkom východe, spresnil slovenský premiér.

Krajiny EÚ majú rôzny prístup k tomuto konfliktu

Podľa Fica bolo aj na summite vidieť, že krajiny EÚ majú rôzny prístup k tomuto konfliktu. Niektoré odmietajú, že jediným riešením konfliktu je dvojštátie, čiže dva vedľa seba fungujúce nezávislé štáty - Izrael a Palestína. Potom sú krajiny, ktoré majú problém sa vyjadriť k obrovskej humanitárnej katastrofe v Pásme Gazy.

Dodal, že na summite sa veľa hovorilo aj o Agentúre OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Časť jej zamestnancov sa podľa izraelských obvinení zapojila do teroristických útokov Hamasu zo 7. októbra 2023. "Časť krajín hovorila, že nemôžeme kvôli nejakej partii ľudí zastaviť financovanie úradu, ktorý zohráva najpodstatnejšiu úlohu v Gaze. Bez tohto úradu tam bude obrovský problém. Sú ďalšie krajiny, ktoré hovoria, že treba zastaviť platby pre tento úrad a niektoré tak už aj urobili," poznamenal.

Podľa jeho slov ide o "dvojitý meter" EÚ, ktorá ináč vníma vojnu na Ukrajine a ináč konflikt v Pásme Gazy. Vyjadril tiež obavy, že ani v budúcnosti Európska rada nebude schopná prijať žiadne stanovisko k tomuto konfliktu.

Viac o téme: ZasadnutieKonflikt Robert FicoGazaHamasEurópska rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu