Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Z vínnej pivnice parížskej reštaurácie zmizli vína za 1,5 milióna eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Prestížna reštaurácia Tour d’Argent v Paríži podala trestné oznámenie pre podozrenie z krádeže niekoľkých desiatok fliaš vína najvyššej kvality, ktoré sa nachádzali v jej vínnej pivnici.

Ako s odvolaním sa na parížsku prokuratúru informoval denník Le Parisien, trestné oznámenie bolo podané 25. januára pre podozrenie z krádeže 83 fliaš vína. Reštaurácii Tour d’Argent tak vznikla škoda za najmenej 1,5 milióna eur.Medzi najdrahšie ukradnuté patrí fľaša burgundského z Domaine de la Romanée Conti. Toto víno je známe ako jedno z najdrahších na svete: ročník 2011 sa predáva za 16.500 eur, ročník 1999 dokonca za 31.200 eur.

To, že fľaše vína najvyššej kvality chýbajú, sa zistilo na konci poslednej inventarizácie. Tá sa v tejto jednou michelinskou hviezdičkou ocenenej reštaurácii konala začiatkom roka 2024. Predpokladá sa, že ku krádeži došlo v čase medzi januárom 2020 a januárom 2024.Le Parisien dodal, že ak sa krádež potvrdí, jej páchateľ/páchatelia budú mať problém fľaše z lupu predať, pretože každá "nesie pečať Tour d’Argent, ktorá zaručuje jej pôvod".Okrem toho fľaše vína ocenených ako grand cru sú očíslované a ich presun po Francúzsku je sledovaný, dodal odborný časopis Revue du vin de France.

Vínna pivnica reštaurácie Tour d’Argent je najväčšia v Paríži - obsahuje takmer 300.000 fliaš v celkovej hodnote 25 miliónov eur. Všetky vína sú "dovedené do dokonalej zrelosti", uvádza reštaurácia na svojej webovej stránke.Reštaurácia La Tour d'Argent je jednou z najstarších reštaurácií vo Francúzsku - v prevádzke je už viac ako 400 rokov. Je vyhľadávaná aj solventnými turistami - okrem gastronómie láka aj svojím výhľadom na Seinu, katedrálu Notre-Dame a ostrov Île Saint-Louis.

Viac o téme: VínoVínna pivnicaParížKrádež
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu