Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dve aktivistky sa môžu vyhnúť stíhaniu za polievkový útok na Monu Lisu

Aktivistky gestikulujú po tom, čo hodili polievku na sklo chrániace Monu Lisu v múzeu Louvre
Aktivistky gestikulujú po tom, čo hodili polievku na sklo chrániace Monu Lisu v múzeu Louvre (Zdroj: SITA/AP Photo/Clement Lanot)

PARÍŽ - Dve aktivistky, ktoré v nedeľu na ochranné sklo Mony Lisy vyliali polievku, sa môžu vyhnúť trestnému stíhaniu. Alternatívnym trestom pre ne môže byť pokuta v prospech múzea Louvre, uviedla v pondelok prokuratúra. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Dve aktivistky skupiny Riposte Alimentaire (Protiútok jedlom) v nedeľu obliali nepriestrelné sklo chrániace da Vinciho najslávnejší obraz v parížskom múzeu Louvre. Pužili na to tekvicovú polievku, ktorú si priniesli v termoske.

archívne video

Mona Lisa záhada

Obe sú vo väzbe a hrozí im súdne stíhanie za nelegálny vstup do zabezpečenej oblasti pred obrazom a pokuta až 1500 eur. Podľa prokuratúry sa súdnemu stíhaniu môžu vyhnúť, ak poukážu finančné prostriedky na účet poškodeného. Alternatívnu formu trestu umožňuje francúzska legislatíva, pričom o výške pokuty rozhoduje prokuratúra. Môže to byť najviac 3000 eur.

Múzeum vyhlásilo, že pri útoku polievkou obraz nebol poškodený. Od roku 2005 ho chráni nepriestrelné sklo. V máji 2022 na skle muž maskovaný za starenku na vozíku rozotrel koláč, v roku 2009 žena do skla hodila keramický hrnček .

Viac o téme: PolievkaAktivistkyFrancúzskoMona LisaOchranné sklo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu