Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Spojené štáty nechcú vojnu s Iránom: Musia však reagovať na útok dronu

Silueta iránskeho kamikadze dronu Shahed-136 Zobraziť galériu (2)
Silueta iránskeho kamikadze dronu Shahed-136 (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON – Hovorca Bieleho domu John Kirby v pondelok vyhlásil, že Spojené štáty si neželajú vojnu s Iránom. Musia však reagovať na eskalačný dronový útok v Jordánsku, pri ktorom v nedeľu zahynuli traja americkí vojaci.

Americký prezident USA Joe Biden sa v pondelok stretol so svojím tímom pre národnú bezpečnosť. Jeho členmi sú aj šéf Pentagónu Lloyd Austin a poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.Pri útoku na menšiu americkú základňu Tower 22 na severovýchode Jordánska neďaleko hranice so Sýriou zahynuli v nedeľu traja americkí vojaci a ďalších minimálne 34 príslušníkov armády utrpelo zranenia. K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil.

USA Biden dokumenty tajné dom
Zobraziť galériu (2)
USA Biden dokumenty tajné dom

Predstavitelia americkej armády, ktorí chceli zostať v anonymite, v pondelok uviedli, že jednotky umiestnené na základni si nepriateľský dron pravdepodobne pomýlili s americkým dronom vracajúcim sa späť na základňu. V dôsledku toho sa vojaci na základni nepriateľské bezpilotné lietadlo nesnažili zostreliť.

Biden ešte v nedeľu vyhlásil, že Washington o útoku zhromažďuje údaje. Zodpovednosť však pripisuje militantným skupinám pôsobiacim v Sýrii a Iraku, ktoré sú podporované Iránom.USA od 17. októbra minulého roka zaznamenali viac než 158 útokov dronmi a raketami na jednotky USA a ich spojencov operujúce v Iraku a Sýrii. Tieto útoky, súvisiace s vojnou v Pásme Gazy, vyvolali obavy z vystupňovania konfliktu v celom regióne.

Viac o téme: Vojnaútok USAIránDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu