Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Európska únia prijala predpisy na obmedzenie množstva fluórovaných plynov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL – Členské štáty EÚ schválili v pondelok dve nariadenia na zníženie množstva fluórovaných plynov a ďalších látok, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu a predstavujú viac ako tri percentá emisií skleníkových plynov v Únii. Oznámili to Rada EÚ a Európska komisia (EK).

Fluórované plyny sa používajú v zariadeniach, ako sú chladničky, klimatizácie či tepelné čerpadlá. Sú vyrábané človekom a prispievajú ku globálnemu otepľovaniu, napísala agentúra DPA.Európsky parlament (EP) pred dvoma týždňami rozhodol, že tieto plyny by sa mali úplne vyradiť z používania do roku 2050. Zakázaný má byť aj predaj produktov obsahujúcich fluórované plyny.Vyjednávači EP a členských štátov EÚ sa dohodli na prísnejšej regulácii v októbri. Nové predpisy nadobudnú platnosť po oficiálnom podpísaní a zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Európska únia prijala predpisy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Európska komisia ukončenie legislatívneho procesu v pondelok privítala s tým, že sa tak dokončila ďalšia časť zelenej dohody EÚ.Rozhodnutie EÚ sa vzťahuje na tzv. čiastočne fluórované uhľovodíky (HFC), ktoré sú podľa eurokomisie najbežnejšími fluórovanými plynmi. Povolenia na ich výrobu budú postupne redukované o 85 percent do roku 2036 a ich spotreba bude úplne zastavená do roku 2050.

Nová legislatívna úprava zavádza termíny úplného zákazu uvádzania výrobkov a zariadení obsahujúcich HFC na trh pre tie kategórie produktov, pri ktorých je technologicky a ekonomicky realizovateľné prejsť na alternatívy. Ide o niektoré domáce chladničky, chladiace boxy, peny a aerosóly. Stanovuje tiež termíny úplného ukončenia používania fluórovaných plynov v klimatizačných systémoch, tepelných čerpadlách a rozvádzačoch."Nové predpisy pre rozvádzače, chladničky a tepelné čerpadlá teraz ušetria 40 miliónov ton ekvivalentu CO2 do roku 2030," uviedol europoslanec Peter Liese. Zodpovedá to emisiám Írska, Švédska alebo Portugalska, resp. približne 20 miliónov vozidiel.

Viac o téme: ObmedzenieEurópska úniaFluorálne plyny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu