Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina a Rusko si navzájom vymenili telá zabitých vojakov

Autobusy s ukrajinskými vojnovými zajatcami zaparkované pri nakladaní ukrajinských vojakov na palubu ruského vojenského lietadla Il-76, ktoré sa neskôr zrútilo pri Jablonove v Belgorodskej oblasti Ruska Zobraziť galériu (5)
Autobusy s ukrajinskými vojnovými zajatcami zaparkované pri nakladaní ukrajinských vojakov na palubu ruského vojenského lietadla Il-76, ktoré sa neskôr zrútilo pri Jablonove v Belgorodskej oblasti Ruska (Zdroj: SITA/Russian Investigative Committee via AP)

KYJEV - Po stredajšom páde ruského vojenského lietadla stále neexistujú žiadne dôkazy na podporu tvrdení Moskvy, že sa na jeho palube nachádzali ukrajinskí vojnoví zajatci, uviedol vo štvrtok Kyjev. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 701

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 701 (Zdroj: Facebook/General Staff of Ukrainian Armed Forces)

ONLINE

21:17 Ukrajinské úrady dnes oznámili, že vrátili do vlasti telá 77 zabitých ukrajinských vojakov. Rusku na oplátku vydali telá 55 zabitých ruských vojakov, oznámil ruský poslanec Šamsail Saralijev serveru RBK. Výmena tiel sa uskutočnila dva dni po zmarenej výmene vojnových zajatcov kvôli zostreleniu transportného lietadla Il-76, napísal ruský portál. O výmene mŕtvych sa podľa neho rokovalo dlhší čas, rokovania sprostredkoval Medzinárodný výbor Červeného kríža.

20:55 Nemecký kancelár Olaf Scholz vyrazí v prvej polovici februára do Washingtonu, kde bude s prezidentom Joeom Bidenom rokovať o ďalšej vojenskej a finančnej podpore Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje. Krajina čeliaca už takmer dva roky ruskej agresii žiada USA aj Európsku úniu o ďalšie zbrane i peniaze, ktorých osud je pri prebiehajúcich rokovaniach zatiaľ neistý.

20:32 Ruské ministerstvo vnútra zaradilo spisovateľa Borisa Akunina na zoznam hľadaných osôb, informovala v piatok britská stanica BBC. Od decembra 2023 je Akunin (vlastným menom Grigorij Čchartišvili) v Rusku zaradený aj do registra tzv. zahraničných agentov, ako i do zoznamu teroristov a extrémistov.

20:19 Šéf Kremľa Vladimir Putin tvrdí, že ruské vojenské lietadlo Il-76 prevážajúce ukrajinských zajatcov zasiahla v stredu v Belgorodskej oblasti ukrajinská armáda pomocou systému protivzdušnej obrany zahraničnej výroby — amerického alebo európskeho.

19:15 Šéf Kremľa Vladimir Putin dal v piatok súhlas na začatie výstavby nového ľadoborca s jadrovým pohonom, informovala agentúra AFP. Slávnostná inštalácia základovej dosky prvej zo sekcií ľadoborca sa uskutočnila v piatok v lodenici v Petrohrade v prítomnosti Putina, ktorý na záver pracovného týždňa zavítal do Kaliningradskej oblasti a do Petrohradu.

18:26 Občania Ruska žijúci v zahraničí budú môcť hlasovať v marcových prezidentských voľbách, aj keď žijú v "nepriateľských" krajinách, ktoré uvalili sankcie na Moskvu pre vojnu na Ukrajine. Na pravidelnej piatkovej tlačovej konferencii to uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informovala agentúra Reuters.

18:14 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že v zóne bojov na Ukrajine je asi 600-tisíc ruských vojakov. Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na ruské štátne médiá. Putin to povedal v piatok na stretnutí so študentmi Štátnej námornej technickej univerzity v Petrohrade, ktorí sa zapájajú do tzv. špeciálnej vojenskej operácie (SVO) - ako ruské vedenie ešte stále označuje vojnu rozpútanú na Ukrajine.

17:56 Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že Ukrajina zostrelila raketou dodanou zo Spojených štátov či Francúzska transportné lietadlo ruského vojenského letectva prepravujúce vojnových zajatcov, o čom Kyjev podľa neho vedel, uviedli ruské agentúry. Kremeľ dal podľa nich pokyn zverejniť čo najpodrobnejšie výsledky vyšetrovania a Putin podľa agentúry Reuters prisľúbil, že sa tak stane do dvoch či troch dní.

17:22 Ruskí vyšetrovatelia dnes ohlásili, že našli ukrajinské doklady a časti tiel s charakteristickým ukrajinským tetovaním v oblasti, kde sa v stredu zrútil ruské vojenské transportné lietadlo Il-76. Moskva tvrdí, že na palube lietadla boli ukrajinskí vojnoví zajatci. Lietadlo spadlo v Belgorodskej oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou.

16:42 Slovensko-ukrajinská kultúrna spolupráca bude pokračovať. Na piatkovom stretnutí sa na tom zhodli ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a ukrajinský veľvyslanec Myroslav Kastran, ktorí okrem zhodnotenia doterajšej načrtli aj možnosti ďalšej kooperácie.

16:19 Pokiaľ Ukrajina nepodpíše s Ruskom nový kontrakt na prepravu zemného plynu do Európy, tak ako to vo štvrtok (25. 1.) avizovala tlačová kancelária ukrajinského predsedu vlády Denysa Šmyhaľa pre agentúru Bloomberg News, mohlo by tento plyn dovážať napríklad konzorcium európskych odberateľov. To by plyn preberalo na rusko-ukrajinskej hranici a následne si objednalo prepravu u tamojšieho prevádzkovateľa siete. V piatok o tom informoval prepravca plynu eustream.

16:04 Nemecké ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti X odhalilo masívnu dezinformačnú kampaň v prospech Ruska. Jej cieľom bolo vyvolať medzi užívateľmi hnev voči nemeckej vláde a spochybniť podporu Berlína pre Ukrajinu. Vyplýva zo z analýzy odborníkov nemeckého rezortu diplomacie, ktorú v piatok zverejnil denník Der Spiegel, píše agentúra DPA.

15:14 V Leningradskej oblasti Ruska došlo k výbuchu Miestne úrady sa zatiaľ k incidentu nevyjadrili. Nad miestom výbuchu momentálne stúpa stĺpec dymu. Informuje o tom portál NEXTA. 

14:44 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch občanov Ruska za poskytovanie informácii o ruskej armáde v prospech Ukrajiny. Informuje o tom správa z agentúry AFP. Dvoch mužov zadržali agenti v meste Rostov nad Donom na základe obvinení z vlastizrady, uviedla FSB. Za vlastizradu hrozí v Rusku 20 rokov väzenia.

13:38 Prezidentka SR Zuzana Čaputová víta, že vláda naďalej pokračuje v pomoci Ukrajine. Mrzia ju však výroky premiéra Roberta Fica (Smer-SD) smerujúce k spochybňovaniu vojny v ukrajinskom Kyjeve. Vyplýva to z jej piatkového vyjadrenia. "Myslím, že od začiatku tejto vlády je jasné, že jedno je rétorika a druhé sú skutky, ale ani rétorika sa nesmie podceňovať. Mňa veľmi mrzia a považujem za veľmi necitlivé vyjadrenia premiéra, ktoré smerovali k spochybňovaniu toho, či je v Kyjeve vojna," priblížila.

13:22 Nemecko odhalilo rozsiahlu proruskú dezinformačnú kampaň, ktorá používa tisíce falošných účtov na sociálnej sieti X v snahe vyvolať hnev voči pomoci Nemecka určenej pre Ukrajinu. Vyplýva to zo správy nemeckého týždenníka Der Spiegel, ktorý nahliadol do vládnych dokumentov, informuje TASR podľa piatkovej správy agentúry AFP.

13:03 Na zistenie príčiny havárie ruského dopravného lietadla Il-76 je potrebná medzinárodná komisia, ale Moskva v súčasnosti túto možnosť odmieta, uviedol dnes vo vysielaní hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) Andrij Jusov.

13:02 Ukrajina plánuje začať výstavbu štyroch nových jadrových reaktorov v lete alebo na jeseň tohto roku, aby nahradila stratu kapacity Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne, uviedol 25. januára minister energetiky Herman Halušenko pre agentúru Reuters.

11:31 Pri ruských útokoch za posledný deň zahynul jeden človek a najmenej sedem ďalších vrátane dvoch detí utrpelo zranenia, informovali dnes regionálne úrady.

10:27 Putin nečakane navštívil Kaliningrad, letí blízko územia NATO.

10:26 Počet obetí ruského raketového útoku na Charkov z 23. januára sa zvýšil na 11, keďže 61-ročná žena zomrela na následky zranení v nemocnici, uviedla dnes charkovská prokuratúra.

10:25 Od začiatku plnej invázie Ruska Švédsko poskytlo Ukrajine už 1 108 ton energetických zariadení, uviedlo 25. januára ukrajinské ministerstvo energetiky.

10:24 SBU obvinila dvoch bývalých zákonodarcov v prípade údajnej krádeže viac ako 30 lodí z ukrajinskej obchodnej flotily.

9:42 Moskovský súd rozhodol v piatok o predĺžení väzby amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorý čelí v Rusku obvineniam zo špionáže. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a AFP.

8:55 Rusko a Ukrajina sa vo štvrtok na pôde Bezpečnostnej rady OSN navzájom obviňovali zo zrútenia ruského transportného lietadla Il-76, ktoré podľa Moskvy prevážalo ukrajinských vojnových zajatcov určených na výmenu. Zahynuli všetky osoby na palube. TASR správu prevzala z agentúr AP a DPA.

8:47 Ruskí bojovníci, ktorých vybrali z väzníc, už nedostávajú milosti ani sľúbené platby za boj na Ukrajine v plnej výške, informoval 25. januára portál IStories.

8:16 Putin tvrdí, že zaručí bezpečnosť a nebude proti členstvu Ukrajiny v NATO, ale odmieta vrátiť okupované územia - Bloomberg. "Kremeľ chce konflikt ukončiť diplomaticky", ale v prípade potreby bude o ukrajinské územia bojovať "do poslednej guľky".

8:15 Rusko ostreľovalo 8 obcí v Sumskej oblasti. V priebehu dňa ruská armáda zaútočila na región delostreleckou a mínometnou paľbou, útokmi dronov, tankovými útokmi a mínami. Neboli hlásené žiadne obete ani škody na civilnej infraštruktúre.

7:01 Takmer dva roky po začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu označil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) situáciu na Ukrajine za "veľmi vážnu" a upozornil, že dodávky humanitárnej pomoci do tejto oblasti sa spomaľujú. TASR v piatok informuje podľa agentúry DPA.

6:37 Bezpečnostná rada OSN v noci na dnes na žiadosť Moskvy na mimoriadnom zasadnutí rokovala o páde ruského vojenského lietadla v Belgorodskej oblasti. Rusko viní Ukrajinu, že stroj zostrelila. Tajomníčka pre politické záležitosti OSN Rosemary DiCarlová podľa agentúry Reuters uviedla, že organizácia nie je v pozícii, aby okolnosti pádu lietadla overila.

6:36 Mitch McConnell, líder menšiny americkej Republikánskej strany v Senáte, 25. januára v súkromných rozhovoroch povedal, že stále podporuje dvojstrannú dohodu o bezpečnosti hraníc spojenú s financovaním Ukrajiny.

Stále nie sú dôkazy, že v zrútenom lietadle boli ukrajinskí vojaci

"Bez ohľadu na rozmanitosť hlasných a hrubých vyjadrení a obvinení neboli doposiaľ predložené žiadne dôkazy," podotkol vo štvrtok hovorca ukrajinskej vojenskej tajnej služby Andrij Jusov, ktorého citovali ukrajinské médiá. "Čím dlhšie táto pauza trvá, tým viac otázok sa vynorí o verzii agresorského štátu," dodal Jusov na adresu Ruska. Stroj typu Il-76 sa zrútil v stredu v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Moskva tvrdí, že na palube sa okrem členov posádky nachádzalo aj 65 ukrajinských vojakov, ktorí leteli na výmenu vojnových zajatcov.

Počas cesty bolo však lietadlo údajne zostrelené ukrajinskou armádou. Agentúra DPA pripomína, že nezávislé potvrdenie týchto vyjadrení doposiaľ nie je k dispozícii. Podľa Jusova by naopak nešlo o prvý prípad, keď Rusko "cynickým a ukrutným spôsobom manipuluje otázku vojnových zajatcov a používa ju ako nástroj nátlaku na Ukrajinu". Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo svojom štvrtkovom pravidelnom videopríhovore k zrútenému lietadlu nevyjadril. Predtým však už vyzval na medzinárodné objasnenie tohto incidentu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu