Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Umelá inteligencia opäť šokovala: Chatovací robot kuriérskej spoločnosti nadával a kritizoval vlastnú firmu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Firma doručujúca balíky vypla vo Veľkej Británii funkciu umelej inteligencie vo svojich internetových chatovacích systémoch. Stalo sa tak po tom, ako jeden z užívateľov dokázal presvedčiť chatovacieho robota aby zložil báseň o tom, aký zlý je tento zákaznícky servis.

Britský hudobník Ashley Beauchamp sa snažil vystopovať svoj balík, no chatbot mu nedával dostatočné informácie. Frustrovaný zákazník sa tak rozhodol skúsiť, čo chatovací robot poháňaný umelou inteligenciou dokáže. Najskôr mu len zadal, aby mu povedal vtip, ale následne prinútil chatbota, aby napísal báseň o zlých službách spoločnosť.

"Bol raz jeden chatbot menom DPD, ktorého pomoc nebola k ničomu," šokoval robot. "DPD bola strata času, zákazníkova najhoršia nočná mora. Jedného dňa DPD konečne zatvorili a všetci sa radovali. Konečne mohli dostať pomoc, ktorú potrebovali. Od skutočného človeka, ktorý vedel čo robí," pokračoval chatbot.

Beauchamp zverejnil svoju "konverzáciu" s chatbotom na sociálnej sieti X vo štvrtok a do dnešného ju videlo už cez dva milióny uživateľov. 30 ročný hudobník vo svojom experimente pokračoval a robota dokonca prinútil nadávať, pričom ho doviedol až k slovám, že "DPD je najhoršia doručovacia firma na svete" a že by ju nikdy nikomu neodporučil.

Umelá inteligencia bola okamžite deaktivovaná

Firma DPD UK uviedla, že umelú inteligenciu používa v rámci svojho chatovacieho systému úspešne už niekoľko rokov, spolu s ľudským zákazníckym servisom. Po najnovšej aktualizácii systému sa ale objavila chyba. "Prvok umelej inteligencie bol okamžite deaktivovaný a v súčasnosti sa aktualizuje," uviedla firma vo vyhlásení.

Ovplyvniť môže až 40 percent pracovných miest

Vlnu záujmu verejnosti, médií a investorov o AI spustilo predvlaňajšie sprístupnenie systému ChatGPT od spoločnosti OpenAI, ktorú podporuje Microsoft. Technológia čelí zvýšenej regulácii po celom svete.

 

Umelá inteligencia ovplyvní asi 40 percent všetkých pracovných miest, vyplýva z novej analýzy Medzinárodného menového fondu. Vo vyspelých ekonomikách umelá inteligencia zasiahne približne 60 percent pracovných miest, odhaduje MMF. V polovici týchto prípadov povedie k zvýšeniu produktivity práce. V ďalších prípadoch bude mať AI schopnosť vykonávať kľúčové úlohy, ktoré v súčasnosti vykonávajú ľudia. To by mohlo znížiť dopyt po pracovnej sile, ovplyvniť mzdy, a dokonca viesť k zániku pracovných miest.

archívne video

Výber TOP správ dňa s umelou inteligenciou Andreou (Zdroj: Topky.sk)

Vlani v decembri predstavitelia Európskej únie dosiahli predbežnú dohodu o prvých ucelených pravidlách na svete, ktoré majú regulovať využívanie AI. Konečná podoba takzvaného Aktu o umelej inteligencii vstúpi do platnosti najskôr v roku 2025.

Viac o téme: ChatbotUmelá inteligencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu