Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Prekvapivá zhoda medzi Ukrajinou a Ruskom: V tejto veci majú rovnaký názor!

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump (Zdroj: Koláž Topky/SITA)

MOSKVA - V jednej veci sa zhodnú. Rusko a Ukrajina pochybujú, že bývalý americký prezident Donald Trump dokáže dodržať sľub a ukončiť vojnu do 24 hodín.

Zdá sa, že Rusko a Ukrajina súhlasia s tým, že bývalý americký prezident Donald Trump nebude schopný ukončiť ich 23-mesačný konflikt, uvádza správa Newsweek. Trump opakovane tvrdil, že za jeho úradovania by nedošlo k plnej ruskej invázii na Ukrajinu a sľúbil, že ak bude v novembri znovu zvolený, ukončí vojnu do „24 hodín“.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 698 (Zdroj: Facebook/General Staff of Ukrainian Armed Forces)

Pochybnosti o Trumpových schopnostiach

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dvakrát pozval Trumpa do Kyjeva, aby splnil svoj sľub, ale verejne vyjadril pochybnosti o Trumpovej schopnosti nájsť mierové riešenie. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov túto skepsu potvrdil s tým, že Rusko tiež netuší, ako by Trump mohol ukončiť vojnu a že s bývalým prezidentom v súvislosti s takýmito rokovaniami nedošlo k žiadnemu kontaktu.

Možnosť Trumpovho znovuzvolenia vyvoláva otázky o budúcnosti vojny na Ukrajine a bezpečnosti NATO vo východnej Európe. Podľa Newsweeku Trump prejavil ľahostajný postoj k podpore Kyjeva vo vojne a niektorí z jeho najbližších spojencov v Kongrese blokovali žiadosti prezidenta Joea Bidena o dodatočné financovanie Ukrajiny.

Ako sa chce Trump vysporiadať s Putinom?

Zelenskyj sa na nedávnom Svetovom ekonomickom fóre pýtal, čo Trump plánuje urobiť, ak Rusko na Ukrajine uspeje. Mnohé západné krajiny sa totiž obávajú, že Moskva by mohla rozšíriť svoju agresiu aj na susedné členské krajiny NATO. Zelenskyj vyjadril svoje znepokojenie slovami: „Putin sa nezastaví. Čo teda urobí Donald Trump v USA po tomto? Pretože v tomto prípade to znamená, že Európu stratil a stratil aj najväčšiu a najsilnejšiu armádu v Európe, pretože stratil Ukrajinu."

Viac o téme: RuskoDonald TrumpUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu