Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Maďarská strana chce mimoriadnu schôdzu k schváleniu vstupu Švédska do NATO

Maďarský premiér Viktor Obrán na stretnutí s Vladimirom Putinom Zobraziť galériu (2)
Maďarský premiér Viktor Obrán na stretnutí s Vladimirom Putinom (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

BUDAPEŠŤ - Poslanecký klub opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) v utorok oznámil, že iniciuje zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k ratifikácii vstupu Švédska do NATO. Informuje o tom server 24.hu.

Agentúra Bloomberg v pondelok uviedla, že turecký parlament bude tento týždeň hlasovať o vstupe Švédska do NATO. Z členských krajín Severoatlantickej aliancie neratifikovalo vstup Švédska okrem Turecka už iba Maďarsko. Maďarská vláda v minulosti opakovane tvrdila, že Maďari nebudú hlasovať ako poslední. Odklad ratifikácie vstupu Švédska do NATO poslanci z maďarskej vládnej strany Fidesz zdôvodňujú klamstvami šírenými švédskymi politikmi o stave demokracie v Maďarsku.

archívne video

Krajiny V4 podporujú vstup Švédska a Fínska do NATO (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Orbán pozval Kristerssona na rokovanie o členstve Švédska v NATO

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok pozval švédskeho premiéra a do Maďarska, aby rokovali aj o členstve Švédska v Severoatlantickej aliancii. Pre agentúru MTI to uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi. Obaja premiéri by mali rokovať o vstupe Švédska do NATO a posilnení maďarsko-švédskych bilaterálnych vzťahov prehĺbením vzájomnej dôvery, spresnil Havasi. Poslanecký klub opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) v utorok oznámil, že iniciuje zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k ratifikácii vstupu Švédska do NATO.

Švédsky premiér Ulf Kristersson chce povolať do boja s gangmi armádu.
Zobraziť galériu (2)
Švédsky premiér Ulf Kristersson chce povolať do boja s gangmi armádu.  (Zdroj: SITA/Henrik Montgomery/TT News Agency via AP)

Viac o téme: VstupRatifikáciaNATOMaďarskoŠvédskoParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu