Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusko pritvrdzuje zavádzaním šialeného zákona: Obyvateľom hrozí strata majetku! TOTO nemôžu hovoriť

Protest v ruskom meste Ufa Zobraziť galériu (2)
Protest v ruskom meste Ufa (Zdroj: SITA/AP/Russian independent news/Telegram/SOTA )

MOSKVA – Vojna na Ukrajine sa vyvíja spôsobom, aký si Kremeľ nikdy v živote nepredstavoval. V súčasnej dobe sa ale ruské špičky uspokojujú aj s doteraz obsadenými územiami prevažne na východe krajiny. Boje pokračujú a po novom už proti armáde nemôže padnúť v Rusku jediné krivé slovo. V opačnom prípade prídete o stretu nad hlavou.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 694 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Dolná komora rukého parlamentu predložila návrh zákona "o konfiškácii majetku za šírenie neprávd o ruskej armáde". Novelu navrhlo celkom 335 poslancov. Ako informuje RBC, novela navrhuje zmeny v čl. 1 Trestného zákona o prepadnutí majetku, čím sa rozširuje zoznam trestných činov, na ktoré možno toto opatrenie uplatniť. V praxi to bude znamenať, že všetci kritici Kremľa budú ešte viac ohrození, ako doteraz. 

Odobranie titulov 

V rámci novely poslanci navrhli rozšíriť tresty za činy o verejnom šírení vedome nepravdivých informácií v súvislosti s ozbrojenými silami Ruskej federácie a verejné výzvy na aktivity smerujúce proti bezpečnosti štátu. Okrem toho sa navrhuje, aby obvineným, ktorí boli uznaní za vinných a aj podľa súdu sa dopustili šírenia neprávd, extrémizmu a narušenia integrity Ruska, boli odňaté štátne vyznamenania a čestné tituly.  

Rusko pritvrdzuje zavádzaním šialeného
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V súčasnej dobe je zákon postavený tak, že o čestné tituly a vyznamenania príde osoba len vtedy, keď spácha závažný alebo obzvlášť závažný zločin. "Zákon nebude mať spätnú účinnosť (lex retro non agit)," prisľúbil šéf Výboru pre štátnu výstavbu a legislatívu Pavel Krašeninnikov. Prijatím zákona sa teda nebudú posudzovať činy a skutky pred jeho schválením a účinnosťou. 

Prípadov pribudne 

Za dva roky vyšetrovatelia otvorili podľa článku o šírení nepravdivých informácií o ozbrojených silách celkovo 273 spisov. Vyšetrovací výbor poslal na súd 134 prípadov, v ktorých figurovalo 136 osôb. Právnička Irina Biryuková pripustila, že prijatie zmien povedie k ešte väčšiemu nárastu prípadov. "Zdá sa, že toto všetko je zamerané na zastrašovanie občanov," hovorí.

Podľa osobitného rozhodnutia Najvyššieho súdu z roku 2018 o teroristických a extrémistických činoch musí byť skonfiškovaný majetok "nástrojom, vybavením alebo iným prostriedkom na páchanie trestného činu". Nikdy, až doteraz, sa neriešilo v rámci trestu zhabanie celého majetku.

Nespokojný ruský národ 

V meste Ufa ležiace zhruba 1 500 km od Moskvy prepukli minulý týždeň protesty, ktorých sa zúčastnilo takmer 1,5 tisíc demonštrantov. Neodradili ich ani silné mrazy. Bezpečnostné zložky zatkli podľa VOA news najmenej desať ľudí, pričom proti mase protestujúcich použila polícia slzotvorný plyn. Demonštrácia sa konala na protest proti odsúdeniu aktivistu Failova Alsynova. Súdy ho poslali za údajné podnecovanie etnickej nenávisti do väzenia na štyri roky.

Alsynov bol obvinený v súvislosti s prejavom, ktorý predniesol v apríli 2023. Kritizoval ťažbu zlata v hore, ktorú Baškirčania (väčšinou moslimovia tureckého pôvodu) považujú za posvätné miesto.

Alsynov bol aktívnym bojovníkom za zachovanie baškirskej kultúry. V minulosti vystupoval aj proti ruskej invázii na Ukrajinu. Miestny novinár Artur Asafjev podľa BBC uviedol, že úrady sa snažia z prípadu Alsynova umelo vytvoriť príklad prísnejšej formy trestu, ako požadoval prokurátor na súde. "Takýmto spôsobom sa snažia obyvateľstvo ešte viac zastrašiť," mal uviesť Asafjev. 
 

Viac o téme: ZákonyNovelaRuskoDumaNávrh zákonaUkrajina v krízeVojna na UkrajineŠírenie neprávdKonfiškácia majetku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu