Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Do vesmíru odletela misia Axiom-3: Na palube je aj prvý turecký astronaut

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MYS CANAVERAL - Z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride vo štvrtok večer odštartovala k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) tretia súkromná misia americkej spoločnosti Axiom. Na palube lode Dragon spoločnosti SpaceX je jeden profesionálny a traja komerční astronauti, ktorí by do cieľa mali doraziť v sobotu nadránom, informuje agentúra Reuters a AFP.

Loď Dragon pripevnená na vrchole rakety Falcon 9 vyletela z kozmodrómu vo štvrtok o 16.49 h miestneho času (22.49 h SĚC). Na jej palube sa nachádzajú reprezentanti Európy vrátane prvého tureckého astronauta.

archívne video

Východoslovenský vesmírny klaster vytvorí priestor na výskum vesmíru (Zdroj: TASR/František Iván)

Ide v poradí o tretí súkromný let

Ide vporadí o tretí let v rámci súkromných kozmických letov spoločnosti Axiom Space (Axiom Mission 3) k ISS od roku 2022. Podľa plánov by mala posádka tejto vesmírnej misie stráviť na palube ISS približne 14 dní so zámerom vykonať viac ako 30 vedeckých experimentov, pričom mnoho z nich bude zameraných na vplyv vesmírneho letu na ľudský organizmus.

Štyria astronauti by na Medzinárodnú vesmírnu stanicu mali doraziť v sobotu nad ránom po 36-hodinovom lete. Na ISS, ktorá obieha približne 400 kilometrov nad Zemou, sa v súčasnosti nachádza posádka zložená zo siedmich členov - dvoch Američanov, troch ruských kozmonautov a astronautov z Japonska a Dánska. V máji roku 2023 dopravila súkromná misia s názvom Ax-2 na ISS štyroch astronautov vrátane prvých dvoch zo Saudskej Arábie. 

Viac o téme: VesmírMisiaAstronautiISSSpaceXAxiom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu