Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Emotívny príhovor o hrozbe nového svetového poriadku: Západ je v nebezpečenstve, tvrdí kontroverzný prezident

Argentínsky prezident Javier MIlei na Svetovom ekonomickom fóre v Davose Zobraziť galériu (2)
Argentínsky prezident Javier MIlei na Svetovom ekonomickom fóre v Davose (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

DAVOS – Ekonomické fórum v Davose patrí tohto roku geopolitike a vojnám. Hlavnými témami sú Ukrajina a Izrael. Niektoré hlavy štátov prichádzajú však s priamymi výzvami. Prezident Argentíny ich adresoval západnému svetu.

archívne video

Inflácia podľa guvernéra NBS Petra Kažimíra v budúcom roku klesne na 2.5 % (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Počas stredajšieho prejavu (17. január) argentínskeho prezidenta Javiero Mileiho na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose zazneli slová, ktoré varovali západný svet pred blížiacimi sa zmenami. Milei doslova vyzval politických lídrov, aby odmietli socializmus a prijali "kapitalizmus slobodného podnikania", ktorý je podľa neho najúčinnejším prostriedkom v boji proti svetovej chudobe. 

"Dnes tu stojím, aby som vás varoval, že západný svet je v nebezpečenstve. Tí, ktorí majú brániť hodnoty Západu, sú ovplyvnení víziou sveta, ktorá neúprosne vedie k socializmu a následnej chudobe," povedal Milei počas svojho príhovoru.

Nová hlava štátu

Javier Milei zasadol do prezidentského kresla len minulý mesiac. Ekonomické fórum v Davose je jeho prvá oficiálna cesta v pozícii hlavy štátu, informuje CNBC. Počas cesty komerčným letom údajne povedal, že "fóra sa zúčastňuje, aby obhajoval slobodu". Okrem toho kritizoval Davos za "socialistickú agendu, ktorá prinesie svetu len utrpenie". 

Prezident Argentíny Javier Milei na Svetovom ekonomickom fóre v Davose
Zobraziť galériu (2)
Prezident Argentíny Javier Milei na Svetovom ekonomickom fóre v Davose  (Zdroj: SITA/AP/Gian Ehrenzeller/Keystone )

Ako pravicový politik je častokrát spájaný s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom. Sám sa označuje ako "anarchokapitalista". Anarchokapitalizmus je politická a ekonomická teória, ktorá sa usiluje o elimináciu štátneho monopolu v prospech voľného trhu a súkromného vlastníctva. Súdnictvo, polícia či armáda by boli nahradené súkromnými agentúrami, za ktorých činnosť by platili občania krajiny.  

Nie je to riešenie, ale príčina 

Zakladateľ WEF Klaus Schwab uviedol Mileiho na javisko v Davose so slovami, že jeho radikálnejšie metódy vniesli do Argentíny nového ducha. "Hlavní vodcovia západného sveta opustili model slobody pre rôzne verzie toho, čo nazývame kolektivizmom. Som tu preto, aby som vám vysvetlil, že kolektivistické experimenty nikdy nie sú riešením problémov, ktoré trápia občanov, ale skôr hlavnou príčinou (ich vzniku). Verte mi, keď hovorím, že nikto nemá triezvejší pohľad na potvrdenie týchto slov, ako my Argentínčania," povedal Milei.

Prejav Mileiho má o to väčšiu váhu, že Argentínu, ako tretiu najväčšiu ekonomiku Latinskej Ameriky, trápi kríza. Ročná miera inflácie v krajine sa pohybuje na úrovni viac ako 211 percent, čo je najvyššia hodnota za posledné tri desaťročia. "K mojej navrhovanej šokovej terapii neexistuje žiadna alternatíva," uviedol s tým, že navrhuje prejsť na americký dolár a zrušiť centrálnu banku. 
 

Viac o téme: ArgentínaDavosSvetové ekonomické fórumPrezidentJavier Milei
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu