Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Syn čínskeho exprezidenta Chu Ťin-tchaa dostal funkciu vo vláde

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Syn bývalého čínskeho vodcu Chu Ťin-tchaa, ktorého v roku 2022 dramaticky eskortovali z veľkého politického zhromaždenia, bol vymenovaný do vysokej vládnej funkcie. S odvolaním sa na čínsku vládu o tom v utorok informovala agentúra AFP.

Chu Chaj-feng bol vymenovaný za námestníka ministerstva pre občianske záležitosti. Uvádza sa to na webovej stránke ministerstva pre ľudské zdroje a sociálne zabezpečenie, kde sa však nepíšu žiadne ďalšie podrobnosti.Chu (51) je synom bývalého prezidenta Chu Ťin-tchaa, ktorý vládol v Číne jedno desaťročie, kým ho v roku 2012 vystriedal doterajší prezident Si Ťin-pching.

Chu Ťin-tchao sa v októbri 2022 ocitol v centre pozornosti svetových médií, keď ho vyviedli z tribúny kľúčového zjazdu komunistickej strany, ktorého delegáti pred tým jednomyseľne prijali uznesenie o zmenách v straníckych stanovách, čím posilnili postavenie Si Ťin-pchinga.Si Ťin-pching bol následne potvrdený ako generálny tajomník strany na tretie päťročné funkčné obdobie, čím si upevnil svoje postavenie najmocnejšieho čínskeho politika od čias Mao Ce-tunga.

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Zobraziť galériu (2)
Čínsky prezident Si Ťin-pching  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

Pozornosť na záverečnom akte vyvolalo najmä to, že správanie sa Chu Ťin-tchaa pôsobil dojmom, že ho z tribúny zjazdu odvádzajú proti jeho vôli.Predstavitelia komunistickej strany neskôr uviedli, že Chu Ťin-tchaa postihla nevoľnosť. Toto tvrdenia však neumlčalo špekulácie, že ho zo sály vyviedli na príkaz Si Ťin-pchinga.Chu Chaj-feng vo svojej doterajšej kariére zastával viacero funkcií na strednej úrovni, naposledy pôsobil ako tajomník straníckeho výboru v meste Li-šuej na východe krajiny - tak to uvádza vo svojom oficiálnom životopise.

Viac o téme: VládaČínaSynPrezidentChu Ťin-tcha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu