Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Poľsko je späť v Európe, vyhlásil šéf francúzskej diplomacie: Vyzýva na spoluprácu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Poľsko je späť v Európe, vyhlásil v pondelok francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné. Zároveň vyzval na spoluprácu Francúzska, Poľska a Nemecka na reformách Európskej únie a pri poskytovaní pomoci pre Ukrajinu.

"Poľsko je späť v Európe a s tým aj nádej, že sa pohneme vpred s dôležitými európskymi reformami pre našich občanov," uviedol Séjourné počas návštevy Varšavy."Prišlo k oživeniu Weimarského trojuholníka a myslím si, že to je dobré," povedal Séjourné s odkazom na regionálny spolok Francúzka, Nemecka a Poľska založený v roku 1991.Šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski na spoločnej tlačovej konferencii označil Weimarský trojuholník za dôležitú platformu, ktorá vytýči strategické smerovanie pre budúcnosť Európy.

V decembri sa vlády v Poľsku ujala nová proeurópska vláda, ktorá vzišla z októbrových parlamentných volieb. Predchádzajúca vláda vedená pravicou stranou Právo a spravodlivosť (PiS) viedla s Európskou úniou spor, ktorý sa týkal kontroverzných justičných reforiem v Poľsku. Tie podľa Bruselu podkopávali demokratické slobody.

Poľsko je jedným z najväčších podporovateľov Ukrajiny

Sikorski na tlačovej konferencii okrem toho hovoril o potrebe ďalších financií z EÚ na vojenskú pomoc pre Ukrajinu. "Ukrajina má právo byť unavená, no my nie," vyhlásil poľský minister. Odkazoval na rastúcu únavu niektorých západných spojencov Kyjeva v súvislosti s pokračovaním pomoci.Poľsko je jedným z najväčších podporovateľov Ukrajiny, pripomína AFP.Prvá zahraničná cesta francúzskeho ministra zahraničných vecí po jeho minulotýždňovom vymenovaní do funkcie smerovala do Kyjeva. Pred návštevou Varšavy potom ešte zavítal do Berlína.

Viac o téme: SpoluprácaFrancúzskoPoľskoEurópaStéphane Séjourné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu