Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

John Kerry odstupuje po troch rokoch z funkcie vyslanca USA: TOTO je dôvod

John Kerry Zobraziť galériu (2)
John Kerry (Zdroj: SITA/AP Photo/Rafiq Maqbool))

WASHINGTON - Americký vyslanec pre klímu John Kerry plánuje na jar tohto roku odstúpiť zo svojej funkcie, potvrdil v sobotu pre stanicu CNN zdroj blízky diplomatovi. Kerry odchádza z funkcie po troch rokoch, ktoré strávil na čele americkej diplomacie v oblasti klímy za vlády prezidenta Joea Bidena.

Zdroj blízky Kerrymu uviedol, že sa v januári ešte zúčastní na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose, a očakáva sa, že sa vo februári zúčastní i na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii (MSC). Kerry (80), bývalý minister zahraničných vecí Spojených štátov a demokratický kandidát na prezidenta v roku 2004, viedol rokovania USA na troch medzinárodných klimatických samitoch, z ktorých posledný sa konal v Dubaji. Kerry sa osobitne zasadzoval za obnovenie medzinárodných rokovaní o klíme medzi USA a Čínou, a bol kľúčovým aktérom pri rokovaniach o vlaňajšej Sunnylandskej dohode, rozsiahlej klimatickej dohode medzi oboma krajinami pred konferenciou COP28. Kerry má v úmysle zapojiť sa do Bidenovej kampane.

John Kerry
Zobraziť galériu (2)
John Kerry  (Zdroj: SITA/AP)

Kerry pred nástupom do Bidenovej administratívy dlho pracoval na klimatických otázkach. Ako minister zahraničných vecí zohral kľúčovú úlohu pri rokovaniach o parížskej klimatickej dohode, ktorú v roku 2015 prijalo takmer 200 krajín a ktorá je zameraná na riešenie negatívnych dôsledkov zmeny klímy. V roku 2019 Kerry spoluzakladal dvojstrannú iniciatívu svetových lídrov a známych osobností na boj proti klimatickej kríze s názvom World War Zero. Kerry tiež desaťročia pôsobil v Senáte po boku Bidena. Do Senátu bol prvýkrát zvolený za zástupcu štátu Massachusetts v roku 1984 po tom, ako pôsobil ako viceguvernér tohto štátu za pôsobenia guvernéra Michaela Dukakisa. V roku 2009, keď sa Biden stal viceprezidentom, Kerry prevzal jeho funkciu predsedu senátneho výboru pre zahraničné vzťahy. Ministrom zahraničných vecí USA bol v rokoch 2013-2017.

Viac o téme: USAJohn KerryKlíma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu