Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kongresmani z USA zavítali na Slovensko: Vyzdvihli úzke vzťahy medzi oboma krajinami, hovorili aj o NATO

Tlačová konferencia skupiny amerických senátorov a kongresmanov v rámci návštevy Slovenska Zobraziť galériu (2)
Tlačová konferencia skupiny amerických senátorov a kongresmanov v rámci návštevy Slovenska (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Delegácia amerického Kongresu po sobotňajších stretnutiach so slovenskými predstaviteľmi v Bratislave vyzdvihla úzke vzťahy medzi oboma krajinami. Dvadsať rokov po vstupe Slovenska do Severoatlantickej aliancie (NATO) ho kongresmani označili za dôveryhodného spojenca.

Delegácia Kongresu USA bola zložená z dvoch senátorov a piatich členov Snemovne reprezentantov. Cieľom návštevy a stretnutí v Bratislave bolo posilnenie bilaterálnych vzťahov, spresnila mediálna koordinátorka amerického veľvyslanectva v SR Lucia Vitteková.

archívne video

Ukrajinská delegácia už dorazila na mierové rokovania na hraniciach s Bieloruskom (Zdroj: Twitter/NEXTA)

Delegácia absolvovala separátne rokovania s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a predstaviteľmi slovenskej vlády vrátane premiéra Roberta Fica, ministra obrany Roberta Kaliňáka a šéfa rezortu diplomacie Juraja Blanára.

Americkí predstavitelia na tlačovej konferencii uviedli, že sa v rámci návštevy SR prišli oboznámiť a pochopiť názory občanov a slovenskej vlády a zároveň tlmočiť odkaz pevného spojenectva medzi USA a Slovenskom. Poukázali na to, že ako skupina reprezentujú väčšinový názor v Kongrese aj medzi bežnými Američanmi ohľadne potrebnej podpory Ukrajine.

Tlačová konferencia skupiny amerických senátorov a kongresmanov v rámci návštevy Slovenska
Zobraziť galériu (2)
Tlačová konferencia skupiny amerických senátorov a kongresmanov v rámci návštevy Slovenska  (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Ocenili ústretový prístup Slovenska k ukrajinským utečencom

Uznali, že aj napriek rozdielnym názorom v súčasných prístupoch a politike voči Ukrajine existuje medzi najvyššími predstaviteľmi oboch krajín zhoda v širších cieľoch NATO a USA. V tejto súvislosti poukázali na aktívnu úlohu SR v odmínovaní ukrajinského územia, poskytovaní humanitárnej pomoci či na to, že aj nová slovenská vláda naďalej umožňuje súkromným firmám posielať Kyjevu vojenský materiál. Ocenili tiež ústretový prístup SR k ukrajinským utečencom a pokračujúcu humanitárnu pomoc Ukrajine, ktorá už vyše 22 mesiacov bojuje proti ruskej vojenskej agresii.

Americko-európskym úsilím je urobiť Európu celistvú a mierovú, uviedla prezidentka

Spoločným americko-európskym úsilím je urobiť Európu celistvú, slobodnú a mierovú. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti X po sobotnom stretnutí s delegáciou Kongresu Spojených štátov amerických, ktorá prišla na jednodňovú návštevu Slovenska.

"Riešenie vonkajších hrozieb vrátane ruskej agresie proti Ukrajine a posilnenie nášho štátneho poriadku a demokracie doma je úlohou, ktorú máme spoločnú. Som rada, že dnes prijímam delegáciu Kongresu USA, aby prediskutovala tieto spoločné výzvy," povedala hlava štátu. S delegáciou USA sa v sobotu stretol aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Hovorili spolu o aktuálnej situácii na Ukrajine, dosahov odpredaja spoločnosti U. S. Steel a vzájomnej bilaterálnej spolupráci.

Viac o téme: Návšteva DiplomaciaDelegáciaUSAKongres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu