Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Nové informácie o streľbe na filozofickej fakulte v Prahe: Minister vnútra nevylúčil, že sa niekomu nedostala v tej chvíli pomoc

Český minister vnútra Vít Rakušan
Český minister vnútra Vít Rakušan (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Pomoc rodinám obetí streľby na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity (FF UK) v Prahe a nasadenie personálnych kapacít bolo maximálne možné. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal minister vnútra Vít Rakušan (STAN). Chyby ale úplne nevylučuje. Poslanec ÁNO Jan Richter vo štvrtok vytkol polícii aj vedeniu školy štýl komunikácie s poškodenými po tragickej streľbe, na rokovaní bezpečnostného výboru Snemovne uviedol, že medzi zranenými bola aj jeho dcéra, ktorá je stále v starostlivosti lekárov motolskej nemocnice.

Richter v emotívnom vystúpení uviedol, že strelec, ktorý bol študentom fakulty, jeho dcéru zasiahol pri druhom z troch preniknutí do učebne, kde strieľal. Mladá žena podľa poslanca potom ležala v učebni vedľa svojej umierajúcej kamarátky. Sťažoval sa, že policajti po poskytnutí prvej pomoci jeho dcéru nechali nejaký čas v prepravnom vaku ležať na chodníku pred fakultou. Uviedol, že jeho dcéra bola prevezená do nemocnice až po hodine a 40 minútach od útoku.

Hlavné mesto sa zahalilo do smútku: Ľudia zapaľujú sviečky obetiam útoku na Karlovej univerzite (Zdroj: Topky/ Maarty)

Poslancovi vadilo to, že nechal intervenujúcim policajtom na seba kontakty na štyroch rôznych miestach, nikto sa mu ale neozval s ponukou pomoci. Polícia jeho dcéru, pre ktorú musel zaistiť psychologickú pomoc, iba druhý deň po útoku prišla vypočuť a zaujímala ju iba osoba strelca, povedal Richter. Nedostal ani informáciu o tom, kde skončili dcérske osobné veci. "Nikto sa mi neozval ani z fakulty," dodal poslanec.

Rakúšan si po štvrtkovom zasadnutí výboru nechal vypracovať podrobnú správu o tom, ako všeobecne bola poskytovaná psychosociálna pomoc ľuďom zasiahnutým streľbou na FF UK. "Bolo poskytnutých 635 osobných intervencií občanom, 300 intervencií pracovníkom integrovaného záchranného systému, 750 telefonických intervencií na rôznych telefónnych linkách. Celkom bola poskytnutá krízovými interventmi pomoc 1685 osobám. Nevylučujem ale, že sa niekomu v tej chvíli nedostala," povedal vicepremiér.

Autentické zábery zo štvrtkového zásahu polície počas streľby v Prahe (Zdroj: Tip čitateľa)

"Na mieste zásahu a v evakuačnom centre zasahovalo 47 interventov, to znamená všetci, ktorí boli večer rýchlo po udalosti k dispozícii," povedal. Vyše tri desiatky interventov pracovali hneď v prvý deň u rodín, ktoré boli tragédiou najviac zasiahnuté. "U 14 rodín interventi pomáhali, zasahovali pri oznamovaní úmrtí, pri prvej psychickej pomoci. Opakovaná intervencia bola aj v prípade tragickej udalosti v Klánoviciach a všetkých tých, ktorých sa toto dotklo," doplnil Rakúšan. K dispozícii bolo podľa ministra celkovo 192 odborníkov, a to 45 psychológov a 147 interventov.

"Nevylučujem chyby, že sa na niekoho zabudlo, že sa niekomu pomoc, ktorej sa dožadoval, v tej chvíli nedostalo," povedal Rakušan. Ale v základe mobilizáciu personálnych kapacít a pokus ľuďom intenzívne pomôcť všetci urobili, myslí si.

Pohľad na nepríjemný štvrtkový večer v centre Prahy, kde sa strieľalo (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Rakušan chce, aby predajcovia museli hlásiť podozrivé nákupy zbraní

Minister vnútra Vít Rakušan tiež chce, aby predajcovia zbraní mali povinnosť hlásiť, že niekto kupuje podozrivé množstvo zbraní. Je podľa neho tiež potrebné diskutovať o zavedení povinného špecializovaného lekárskeho vyšetrenia, ktoré bude zahŕňať psychologické vyšetrenie žiadateľa o zbrojný preukaz. Teraz môžu predajcovia podozrivé nákupy hlásiť dobrovoľne, podľa ministra je ale potreba povinnosť legislatívne zakotviť.

Poslanci si minútou ticha uctili obete tragédie v Prahe (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Už v súčasnej dobe, keď sa pozrieme na počet zbraní a počet držiteľov zbrojného oprávnenia, tak sa ukazuje, že priemerne drží každý z nich tri zbrane," doplnil minister.

Rakušan pripomenul, že nová zbraňová legislatíva, ktorú teraz prerokúva Snemovňa, už prináša niektoré sprísnenie a spresnenie zbraňovej agendy, vrátane digitalizácie a modernizácie. "Digitalizácia je v tomto prípade úplne kľúčová, zbraňové registre majú mať zásadnú úlohu - previazať informácie, poskytnúť dobré analytické zázemie všetkým aktérom, ktorí v celom procese, než niekto v ČR dostane povolenie užívať zbraň, do procesu vstupujú. Je to previazanie informácií od predajcov zbraní, lekárov, zdravotníckych systémov, z databáz polície a centrálneho registra zbraní," povedal minister.

Viac o téme: Vít RakušanStreľba v PraheFilozofická fakulta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu