Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dodik udelil Orbánovi štátne vyznamenanie, aké vlani dostal Putin

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ - V rámci série podujatí pri príležitosti Dňa bosnianskosrbskej republiky udelil v utorok tamojší prezident Milorad Dodik predsedovi maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi vysoké štátne vyznamenanie, aké vlani dostal ruský prezident Vladimir Putin. Uviedol to server telex.hu na základe správy webovej stránky vijesti.ba, informuje spravodajca Budapešti.

"Dnes, pri oslave národného dňa, si s hrdosťou pripomíname všetkých, ktorí sa zaslúžili o existenciu a prežitie Republiky srbskej (RS). S kolegami sme sledovali činnosť mnohých a rozhodli sme sa udeliť ocenenia tým, ktorí vytvorili trvalé hodnoty. Jedným z takýchto ľudí je aj maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý na ocenenie reagoval s radosťou a osobne si ho prevezme niekedy vo februári," citoval vijesti.ba Dodika.

archívne video

Česku ponúkam cestu Orbána, vyhlásil organizátor protivládneho protestu v Prahe (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

"Sme vďační tomuto mužovi, pretože nás vníma ako realistického politického aktéra," vysvetlil udelenie ocenenia Dodik. Prezident pripomenul, že rovnaké ocenenie má už aj Putin. Vzťah medzi Orbánom a Dodikom je dlhodobo dobrý, podotýka telex.hu. Bosnianski Srbi na čele s prezidentom Miloradom Dodikom si v utorok pripomínajú kontroverzný "národný sviatok" viac ako tri desaťročia po vyhlásení Republiky srbskej (RS). 

Bosnianskosrbskí politickí lídri v období rozpadu juhoslovanskej federácie začiatkom 90. rokov nesúhlasili s nezávislosťou Bosny a Hercegoviny od Juhoslávie, o čo sa, naopak, usilovali Bosniaci (Moslimovia) a Chorváti. Bosnianski Srbi preto vyhlásili 9. januára 1992 svoju vlastnú republiku – RS. Tvoria ju prevažne pravoslávni Srbi, Federáciu Bosny a Hercegoviny zas prevažne moslimskí Bosniaci a prevažne katolícki Chorváti.

Dodik dominuje bosnianskosrbskej politike od roku 2006,  patrí aj medzi spojencov Kremľa a srbského prezidenta Aleksandara Vučiča. Nesúhlasí s rozhodnutiami bosnianskych centrálnych inštitúcií a neuznáva ani autoritu ústavného súdu BaH. V uplynulých mesiacoch oznámil, že RS je na ceste k usporiadaniu vlastných volieb a k prevzatiu štátneho majetku na svojom území.

Viac o téme: Vladimir PutinViktor OrbánMilorad DodikMaďarski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu