Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Víťazstvo! Parlament schválil zákon zakazujúci obchodovanie so psím mäsom

(Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, File)

SOUL - Juhokórejský parlament schválil v utorok prelomový návrh zákona, ktorý zakazuje obchodovanie so psím mäsom určeným na ľudskú konzumáciu. Informuje o tom agentúra AP.

Návrh zákona schválilo 208 prítomných poslancov, proti nehlasoval nikto. Zákon vstúpi do platnosti po podpise prezidenta Jun Sok-jola, považuje sa to však za formalitu, keďže Junova vláda zákaz podporuje.

archívne video

Heger na schôdzke V4 s Južnou Kóreou: Máme rovnaké hodnoty a čelíme rovnakým výzvam (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Podľa schváleného návrhu sa zakazuje od roku 2027 chov psov a obchodovanie so psím mäsom určeným na ľudskú konzumáciu. Za porušenie zákazu bude hroziť až trojročné väzenie. Snahy o presadenie kontroverzného zákona čelili tvrdému odporu farmárov v slabnúcom priemysle so psím mäsom v krajine. Niektorí z nich plánujú podať ústavnú sťažnosť a organozovať protestné zhromaždenia. Naznačuje to, že búrlivá diskusia o zákaze konzumácie psieho mäsa bude pokračovať.

Stáročná prax konzumácie psieho mäsa na Kórejskom polostrove nebola v Južnej Kórei doteraz výslovne zakázaná, ale ani legalizovaná. Nedávny prieskum verejnej mienky ukázal, že väčšina Juhokórejčanov už nekonzumuje psie mäso. Napriek tomu každý tretí opýtaný je proti zákazu, hoci psie mäso nekonzumuje.

Viac o téme: ZákonJužná KóreaPsie mäsoZákazParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu