Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina je bez dodávok elektriny: Rusko deportuje ukrajinských civilistov bez súdu

Na snímke poskytnutej ukrajinskou pohotovostnou službou záchranári pomáhajú zranenej osobe po tom, čo obytné domy zničil ruský raketový útok, v Novomoskovsku pri ukrajinskom meste Kryvyj Rih v pondelok 8. januára 2024.
Na snímke poskytnutej ukrajinskou pohotovostnou službou záchranári pomáhajú zranenej osobe po tom, čo obytné domy zničil ruský raketový útok, v Novomoskovsku pri ukrajinskom meste Kryvyj Rih v pondelok 8. januára 2024. (Zdroj: SITA/Ukrajinská pohotovostná služba prostredníctvom agentúry AP)

KYJEV - V Charkovskej oblasti bol približne o 4:30 miestneho času vyhlásený letecký poplach, informovali vzdušné sily. Píše portál The Kyiv Independent.

Naživo z Ukrajiny 

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 684

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 684 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

 21:45 Minister obrany Rustem Umierov, vrchný veliteľ AFU Valerij Zalužnyi a náčelník generálneho štábu Sergej Šaptala navštívili pozície AFU pri Kupiansku.

21:14 Ruský predstaviteľ tvrdí, že útok na Kurskú oblasť zabil ženu. Guvernér Roman Starovoit vyhlásil 9. januára v Kurskej oblasti pri útoku "z ukrajinskej strany" ženu. Kyjev sa neprihlásil k zodpovednosti za údajný útok.

20:30 Súťaž v kreslení „Detský pohľad na vojnu“ v Doneckej oblasti, ktorá sa konala od novembra do decembra, predstavovala 77 umeleckých diel od detí vo veku od 6 do 17 rokov.

20:00 Rusko môže vystúpiť z Interpolu – medzinárodnej organizácie kriminálnej polície, ktorej členmi je 195 krajín sveta. Svedčia o tom dokumenty Interpolu zverejnené na konci 91. schôdze.

19:51 Ukrajinské zbrojné spoločnosti zvýšili produkciu bezpilotných lietadiel do takej miery, že štát nie je schopný zo súčasne nastavených rozpočtov na obstarávanie nakúpiť všetko, čo sa vyrobí. Oznámil to v utorok podpredseda vlády a minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov, informuje agentúra Reuters.

19:33 Ruské sily za posledné dva dni dvakrát ostreľovali robotníkov opravujúcich poškodenú energetickú infraštruktúru v Charkovskej oblasti, informovalo ministerstvo energetiky 9. januára. Žiadny z nich nebol zranený.

19:11 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na porade vrchného velenia preberal s veliteľmi hlavných úsekov frontu a operácií zásobovania vojska muníciou a dronmi a tiež posilnenie protivzdušnej obrany krajiny. Zelenskyj to uviedol na sociálnej sieti. 

18:55 V dôsledku nepriaznivého chladného počasia sa na Ukrajine bez dodávok elektriny v utorok ocitlo viac než 1000 miest a dedín v deviatich oblastiach krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters. Prevádzkovateľ elektrickej siete - spoločnosť Ukrenerho - vyzval obyvateľov Ukrajiny, aby elektrinou šetrili, keďže energetický systém je oslabený po zásahoch infraštruktúry pri útokoch ruskej armády.

18:25 Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj je opäť v trestnej cele. Stalo sa tak na pokyn vedenia  väzenského tábora Polárny vlk v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu, kam Navaľného previezli pred dvoma týždňami. Politikovi spolupracovníci o tom v jeho mene informovali v utorok na sociálnej sieti Facebook.

18:15 Bez západnej vojenskej podpory Ukrajiny hneď od začiatku agresie Ruska by bola teraz ruská armáda v Kyjeve alebo možno už v Užhorode. V snemovni to uviedol pri dnešnom rokovaní petícií protivládneho spolku Česko proti biede Jan Jireš z ministerstva obrany. Medzi požiadavky petícií patrí zastavenie rétoriky o tom, že je Česko vo vojne, alebo ukončenie dodávok vojenského materiálu na Ukrajinu. 

17:58 Talianske mesto zrušilo povolenie na ruskú propagandistickú akciu o „znovuzrodení“ Mariupolu.

17:00 Španielsko presunie modernizované zdravotnícke obrnené vozidlá na Ukrajinu Oznámil to španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares. Španielska agentúra pre medzinárodnú spoluprácu uviedla, že Ukrajina dostane dve vozidlá na evakuáciu pacientov.

16:25 Bieloruský diktátor Alexander Lukašenko, ktorý vzdoruje medzinárodnému pobúreniu nad spoluúčasťou na únosoch ukrajinských detí z ukrajinských území kontrolovaných Ruskom, vystúpil na každoročnom vládou organizovanom podujatí pre deti.

15:50 Pri ukrajinskom ostreľovaní v pohraničnej ruskej Kurskej oblasti zahynula v utorok jedna osoba. V susednej Orlovskej oblasti ukrajinské drony zasiahli továreň na spracovanie paliva. Informovali o tom gubernátori týchto oblastí, píše správa agentúry Reuters.

15:25 Ruské ministerstvo vnútra zaradilo v utorok na zoznam hľadaných osôb ruského podnikateľa a opozičného lídra Michaila Chodorkovského. Obvinený je zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde, informuje správa agentúry AP, ktorá sa odvoláva na ruskú agentúru TASS.

14:58 Pri útoku ukrajinských dronov na energetické zariadenie v ruskom meste Orel utrpeli zranenia traja ľudia, uviedol podľa agentúry TASS gubernátor Orlovskej oblasti Andrej Klyčkov. Podľa ruských telegramových kanálov, drony v Orle zasiahol sklad ropy.

13:49 Ukrajinskí hackeri zasiahli ruského poskytovateľa internetu a tvrdia, že pripravujú „pomstu pre Kyivstar“.

13:39 Guvernér sa dištancuje od podnikateľa zapleteného do korupčného škandálu ministerstva obrany.

13:15 Rusko možno neotvorí volebné miestnosti v niektorých „nepriateľských krajinách“. Ako "nepriateľské" je uvedených 49 krajín a zatváranie sa môže týkať významnej časti z nich, napísali 9. januára ruské štátom kontrolované noviny Vedomosti s odvolaním sa na nemenovaného ruského diplomata.

13:13 Maďarsko signalizovalo, že by mohlo zrušiť svoje veto vo výške 50 miliárd eur (55 miliárd USD) vo financovaní EÚ pre Ukrajinu, ak sa pomoc bude každoročne prehodnocovať, informoval Politico 9. januára.

12:30 Kremeľ sa v utorok odmietol vyjadriť k obvineniam, že ruské sily útočili na Ukrajinu raketami dodanými zo Severnej Kórey (KĽDR). Informuje o tom agentúra Reuters.

12:24 Ruská štátna volebná komisia v utorok zaregistrovala prezidentského kandidáta komunistickej strany Nikolaja Charitonova, ktorý bude v marcových voľbách súperiť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Je takmer isté, že víťazom sa stane Putin. Informuje o tom tlačová agentúra AP.

12:07 Víťazstvo ruského prezidenta Vladimira Putina vo vojne proti Ukrajine by nebolo katastrofou iba pre Kyjev, ale aj pre susedné krajiny, Európu a "celý systém amerických spojenectiev", vyhlásil v rozhovore pre americkú televíziu CNN poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. Informuje o tom agentúra PAP.

11:41 Ruská armáda urobí všetko, čo je v jej silách, aby znížila nebezpečenstvo rastúceho ukrajinského ostreľovania pohraničného mesta Belgorod. Uviedol to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje o tom agentúra AFP.

11:35 Ruskí vojaci urobia všetko pre to, aby ochránili ruský Belgorod pri ukrajinských hraniciach, uviedol dnes hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Vyhlásil tiež, že Ukrajina na mesto a tamojšie civilné ciele útočí pomocou zbraní dodaných zo zahraničia. Belgorod v poslednom čase čelí pravidelnému ostreľovaniu. Útoky z 30. decembra si podľa ruských úradov vyžiadali v meste životy 25 ľudí.

11:02 Zmrazené ruské aktíva môžu pokryť 80 % potrieb na obnovu Ukrajiny. Po tom, čo Rusko spustilo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, bolo na Západe zmrazených približne 300 miliárd dolárov aktív ruskej centrálnej banky.

10:50 Od rána 9. januára dostal ukrajinský parlament päť rôznych verzií nového zákona o mobilizácii, uviedol poslanec Jaroslav Zhelezniak.

10:36 Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať dnes pripustil, že Ukrajina sa neustále potýka s nedostatkom rakiet protivzdušnej obrany. V minulých dňoch, keď krajina niekoľkokrát čelila rozsiahlym ruským náletom, sa snažil obavy z nedostatku protileteckých striel rozptýliť a tvrdil, že ukrajinská protivzdušná obrana ďalej dosahuje štandardné výsledky. Reagoval tak napríklad na správy médií, ktoré písali, že pri pondelkovom ruskom nálete sa ukrajinským silám nepodarilo zostreliť ani polovicu z 51 útočiacich ruských rakiet.

10:16 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 9. januáru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:15 Na ruskom Ďalekom východe došlo 8. januára k vykoľajeniu 14 vozňov nákladných vlakov na úseku Aleur-Bushuley Transbaikalskej železnice, podľa telegramového kanála ruských železníc.

9:49 V dôsledku nedávnych ruských útokov proti Ukrajine sa do ovzdušia dostalo viac ako 5000 ton oxidu uhličitého. 

9:12 Bývalého námestníka ukrajinského ministra obrany, Viačeslava Šapovalova, obvinili zo sprenevery pri nákupe nefunkčných nepriestrelných viest za takmer 25 miliónov dolárov. Informovala o tom ukrajinská generálna prokuratúra, na ktorú sa v pondelok v správe odvolal britský portál Telegraph.co.uk.

9:05 Vo väzenských táboroch a väzobných väzniciach Ruska a tiež na okupovaných územiach Ukrajiny sú tisíce ukrajinských civilistov. Zadržali ich v takzvaných filtračných táboroch, alebo priamo na uliciach kvôli tomu, že sa údajne stavali na odpor "špeciálnej vojenskej operácii", ako Moskva nazýva vojnu proti Ukrajine. Zavreli ich bez obvinenia, bez vyšetrovania, bez súdu a termínu prepustenia na slobodu. Preto je nemožné vypátrať ich úradnou cestou. Na rozdiel od vojnových zajatcov neexistujú žiadne mechanizmy vedúce k ich oslobodeniu, upozornila britská stanica BBC.

8:35 Počet obetí ruského raketového útoku proti Chmelnyckej oblasti z 8. januára stúpol na tri, keďže v troskách našli ďalšie telo, uviedol 9. januára starosta Chmelnického Oleksandr Symchyshyn.

8:07 Guvernér: Deti budú evakuované z ruskej Belgorodskej oblasti. Ruské úrady pripravujú evakuáciu detí z Belgorodskej oblasti do iných regiónov, oznámil guvernér Vjačeslav Gladkov 9. januára po údajnom večernom útoku.

7:40 Rusko deportuje, zadržiava ukrajinských civilistov bez súdu. Bez formálneho vyšetrovania, súdneho konania alebo dátumov prepustenia nie je možné sledovať ľudí v ruskom trestnom systéme.

7:16 Analytici uviedli, že Rusko a Ukrajina sú v technologických pretekoch o vzdušnú prevahu a neustále prispôsobujú svoje systémy protivzdušnej obrany a schopnosti útokov na veľké vzdialenosti, aby zodpovedali druhej strane.

6:53 Biely dom zhromažďuje lídrov priemyslu, aby diskutovali o obranných technológiách pre Ukrajinu. Poradca pre národnú bezpečnosť USA Jake Sullivan zorganizoval stretnutie, ktoré trvalo päť hodín a zahŕňalo kľúčových členov Rady národnej bezpečnosti. 

6:51 Rusko deportuje a zadržiava ukrajinských civilistov bez súdu. Bez formálneho vyšetrovania, súdnych konaní alebo dátumov prepustenia nie je možné sledovať ľudí v ruskom trestnom systéme. Píše o tom BBC a jej správu prebral portál The Kyiv Independent.

Viac o téme: VojnaRaketový útokRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu