Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ekvádor vyhlásil výnimočný stav: Z väzenia utiekol vplyvný drogový boss, uniesli najmenej štyroch policajtov

Polícia a vojaci sa pripravujú na vstup do väzenia El Inca, aby potlačili nepokoje v Quite. Zobraziť galériu (4)
Polícia a vojaci sa pripravujú na vstup do väzenia El Inca, aby potlačili nepokoje v Quite. (Zdroj: SITA/AP Photo/Dolores Ochoa)

QUITO - Ekvádorský prezident Daniel Noboa vyhlásil v pondelok v krajine výnimočný stav zahŕňajúci aj nočný zákaz vychádzania. Stalo sa tak po tom, ako z tamojšej väznice s maximálnym stupňom stráženia ušiel narkobarón a jeden z najobávanejších gangstrov v krajine, José Adolfo Macías Villamar, pričom vo viacerých väzniciach následne vypukli nepokoje. Informuje o tom agentúra AFP.

Noboa nariadil 60-dňové nasadenie armády do ulíc a väzníc v krajine, kde aktuálne prebieha pátranie po Villamarovi známejšom pod prezývkou Fito. Prezident zároveň vyhlásil aj nočný zákaz vychádzania platný v čase od 23.00 h do 5.00 h miestneho času.

archívne video

Kokosová väznica na otrove Phu Quoc (Zdroj: Zoznam / ako)

Výnimočný stav podľa prezidenta poskytne príslušníkom ozbrojených síl "všetku politickú aj právnu podporu" potrebnú na boj proti "narkoteroristom". "Nebudeme vyjednávať s teroristami, no ani oddychovať, kým všetkým Ekvádorčanom nevrátime pokoj," dodal. Polícia počas nedeľnej inšpekcie vo väznici v prístavnom meste Guayaquil zistila, že z tohto zariadenia ušiel vodca vplyvného gangu Los Choneros. Hovorca prezidenta informoval, že Fito podľa dostupných informácií z väznice zrejme ušiel len niekoľko hodín pred príchodom policajtov. Dodal, že Ekvádor robí všetko pre to, aby tohto nebezpečného zločinca dolapil.

Polícia a vojaci sa pripravujú na vstup do väzenia El Inca, aby potlačili nepokoje v Quite.
Zobraziť galériu (4)
Polícia a vojaci sa pripravujú na vstup do väzenia El Inca, aby potlačili nepokoje v Quite.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Dolores Ochoa)

Ekvádorská prokuratúra medzičasom informovala, že v prípade začala vyšetrovanie, pričom vzniesla obvinenia voči dvom väzenským zriadencom, ktorí sa "údajne podieľali na úteku" Fita. Gangster si odpykával 34-ročný trest za organizovaný zločin, obchodovanie s drogami a vraždy. Za mrežami bol od roku 2011. Toto je jeho druhý útek od roku 2013, keď sa mu to podarilo prvýkrát, no po troch mesiacoch ho dolapili.

Ekvádor zažíva v ostatných rokoch prudký nárast násilia. Znepriatelené gangy napojené na mexické a kolumbijské kartely tam bojujú o kontrolu nad trhom s narkotikami. Ich súperenie sa väčšinou odohráva vo väzniciach, kde majú zločineckí vodcovia ako Fito obrovský vplyv. Násilie poznačilo aj vlaňajšie voľby, v ktorých bol po zhromaždení pred prvým kolom zastrelený populárny prezidentský kandidát Fernando Villavicencio. Samotného Fita po atentáte previezli do väznice s najvyšším stupňom stráženia. Villavicencio totiž len týždeň pred svojou smrťou povedal, že sa mu tento drogový boss vyhrážal zabitím.

Polícia a vojaci sa pripravujú na vstup do väzenia El Inca, aby potlačili nepokoje v Quite.
Zobraziť galériu (4)
Polícia a vojaci sa pripravujú na vstup do väzenia El Inca, aby potlačili nepokoje v Quite.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Dolores Ochoa)

Po úteku narkobaróna uniesli počas výnimočného stavu troch policajtov

Najmenej štyroch policajtov v pondelok v Ekvádore uniesli počas výnimočného stavu, ktorý prezident Daniel Noboa vyhlásil po úteku narkobaróna Josého Adolfa Macíasa Villamara z väzenia. Informuje o tom agentúra AFP. Polícia na sociálnej sieti X oznámila, že troch jej príslušníkov uniesli v meste Machala na juhozápadnom pobreží krajiny a štvrtého v hlavnom meste Quito.

Viac o téme: útekVýnimočný stavNarkobarónEkvádorDrogyVäzenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu