Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Ekvádore pri operáciách proti gangom zadržali vyše 850 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Dolores Ochoa)

QUITO - Ekvádorské bezpečnostné sily zadržali 859 ľudí v rámci operácií zameraných na zločinecké gangy. Informuje o tom agentúra DPA odvolávajúca sa na vládnych predstaviteľov.

Pri raziách boli zhabané aj strelné zbrane, strelivo, výbušniny, zápalné zariadenia, člny a vozidlá. Bezpečnostným zložkám sa tiež podarilo dolapiť 25 odsúdených zločincov na úteku a oslobodiť 56 rukojemníkov. O život prišlo päť ľudí podozrivých z členstva v gangu a dvaja policajti.

archívne video

Polícia zadržala Srba, ktorého v Nemecku hľadajú pre majetkovú trestnú činnosť (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Ekvádorský prezident Daniel Noboa vyhlásil v pondelok v krajine výnimočný stav zahŕňajúci aj nočný zákaz vychádzania. Stalo sa tak po tom, ako z tamojšej väznice s maximálnym stupňom stráženia ušiel narkobarón a jeden z najobávanejších gangstrov v krajine, José Adolfo Macías Villamar, známy pod prezývkou Fito. Vo viacerých väzniciach následne vypukli nepokoje.

Noboa tiež nariadil armáde, aby zneškodnila "teroristické" zločinecké gangy. Nasadených bolo viac ako 22.400 vojakov na razie do ulíc a vo väzniciach. Ekvádor zažíva v ostatných rokoch prudký nárast násilia. Znepriatelené gangy napojené na mexické a kolumbijské kartely tam bojujú o kontrolu nad trhom s narkotikami. Ich súperenie sa väčšinou odohráva vo väzniciach, kde majú zločineckí vodcovia ako Fito obrovský vplyv.

Viac o téme: ZadržanieVäzniceGangyRazieEkvádor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu