Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Polícia pred voľbami zadržala opozičných politikov: Vraj podpálili vlak

(Zdroj: X/@AFP)

DHÁKA - Bangladéšska polícia v sobotu, deň pred voľbami v krajine, zadržala siedmich opozičných politikov, ktorí sú podľa nej zodpovední za piatkový požiar vo vlaku v hlavnom meste Dháka, pri ktorom zahynuli štyria ľudia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Požiar zachvátil v piatok večer medzimestský vlak v Dháke a stovky ľudí tam pomáhali vyťahovať cestujúcich z horiacich vagónov. Osem ľudí previezli záchranári s vážnymi zraneniami do nemocnice. V krajine sa minulý rok udialo niekoľko požiarov vo vlakoch, ktoré bangladéšska polícia označila za podpaľačské útoky a sabotáže zo strany opozičnej Bangladéšskej nacionalistickej strany (BNP) pred nedeľnými voľbami v krajine. Hovorca mestskej polície v Dháke uviedol, že tam policajti zadržali jedného vysokopostaveného predstaviteľa BNP, ktorý podľa neho financoval a riadil tento útok, a šesť ďalších členov strany.

Voľby sa konajú len preto, aby si vláda upevnila postavenie

"Načasovanie tejto tragédie... svedčí o absolútnom úmysle narušiť slávnosť a bezpečnosť demokratických procesov," povedal bangladéšsky minister zahraničných vecí a podpálenie vlaku označil za "neodpustiteľný zločin proti ľudskosti". BNP obvinenia odmietla a žiada o medzinárodné prešetrenie tohto aj predchádzajúcich incidentov. Podľa nej ich naplánovali vládni predstavitelia, aby stranu zdiskreditovali a odvrátili pozornosť ľudí od sfalšovaných volieb. Podľa BNP sa nedeľné voľby konajú len preto, aby si vláda súčasnej bangladéšskej premiérky Hasíny Vadžídovej ešte viac upevnila svoje postavenie v krajine.

Spolu s desiatkami ďalších strán sa ich preto rozhodli bojkotovať. AFP uvádza, že pozorovatelia kritizovali tieto voľby ako jednostranné a 76-ročná Vadžídová má podľa nich istotu, že ju v nich už piatykrát zvolia do funkcie. Opozičné strany organizovali minulý rok niekoľko protestov, počas ktorých požadovali odstúpenie Vadžídovej a zostavenie dočasnej vlády, ktorá by usporiadala voľby a zabezpečila ich integritu. Pri násilnostiach, ktoré predchádzali týmto voľbám, zahynulo v Bangladéši najmenej 15 ľudí.

Viac o téme: PolíciaPoliticiBangládeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu