Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najvyšší súd bude rozhodovať o tom, či Trump môže byť vylúčený z primárok

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Charlie Neibergall)

WASHINGTON - Najvyšší súd USA v piatok oznámil, že bude rozhodovať o tom, či bývalý prezident Donald Trump môže byť vylúčený z niektorých tohtoročných primárok pred prezidentskými voľbami. Konkrétne bude posudzovať Trumpovo odvolanie proti verdiktu najvyššieho súdu v Colorade, ktorý ho diskvalifikoval z tamojších primárok. TASR správu prebrala od agentúry AP.

Súd tak priamo zasiahne do prezidentskej kampane. Sudcovia zároveň uznali potrebu dosiahnuť rozhodnutie urýchlene, nakoľko voliči čoskoro začnú odovzdávať svoje hlasy v primárkach po celej krajine. Súd by mal stihnúť vydať rozhodnutie pred supervolebným utorkom 5. marca, keď sa o republikánskej nominácii bude rozhodovať v najväčšom počte štátov, vrátane Colorada. Trumpov volebný štáb privítal piatkové oznámenie súdu. "Sme presvedčení, že objektívny Najvyšší súd jednomyseľne potvrdí občianske práva prezidenta Trumpa, ako aj hlasovacie práva všetkých Američanov v rozhodnutí, ktoré raz a navždy potlačí všetky zostávajúce podobné pokusy," vyhlásil hovorca volebného štábu Steven Cheung. Najvyšší súd USA sa bude po prvý raz zaoberať významom a dosahom 14. dodatku ústavy Spojených štátov.

Budova Najvyššieho súdu USA
Zobraziť galériu (3)
Budova Najvyššieho súdu USA  (Zdroj: SITA/AP/J. Scott Applewhite)

Ten zakazuje vykonávať prezidentský úrad ľudom, ktorí sa zapojili do vzbury. To sa podľa sudcov v Colorade a mnohých Trumpových kritikov vzťahuje aj na exprezidenta pre jeho úlohou v útoku na Kapitol zo 6. januára roku 2021. Trump sa tak stal historicky prvým prezidentským kandidátom, ktorého súd uznal za nespôsobilého uchádzať sa o Biely dom na základe tohto zriedkavo používaného dodatku ústavy USA. K rozhodnutiu Najvyššieho súdu v Colorade sa neskôr pridal i štát Maine, ktorého Najvyšší súd taktiež na základe tohto dodatku rozhodol o diskvalifikácii Trumpa z republikánskych primárok. Trumpovi oponenti sa pokúšali týmto spôsobom zabrániť jeho účasti na primárkach vo viacerých štátoch USA, no žiadne iné z podaní na súde neuspelo. Trump je favoritom na republikánsku nomináciu v tohtoročných amerických prezidentských voľbách.

Štát New York žiada na súde od exprezidenta Trumpa 370 miliónov dolárov

Generálna prokurátorka štátu New York podala v piatok na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa žalobu pre podvod. Podľa súdnych dokumentov od neho žiada 370 miliónov amerických dolárov za umelé navyšovanie hodnoty jeho nehnuteľností. TASR správu prebrala od agentúry AFP. Požadovaná suma výrazne narástla, generálna prokurátorka štátu New York Letitia Jamesová totiž pôvodne avizovala, že bude žiadať 250 miliónov dolárov. Trump, ktorý v prezidentských voľbách v roku 2024 kandiduje za republikánov, je spolu so svojimi dvomi najstaršími synmi obvinený z podvodného navyšovania hodnoty svojich nehnuteľností, aby od bánk získal výhodnejšie podmienky pôžičiek a poistení.

Výslednú sumu určí sudca Arthur Engoron, na ktorého Trump opakovane útočil prostredníctvom sociálnych médií, a bude zverejnená v konečnom rozsudku. Trump označil sudcu za "absolútne skorumpovaného", svoje finančné záznamy označil za "skvelé a konzervatívne" a tvrdí, že prípad sa nikdy nemal dostať na súd. Okrem tejto žaloby bude Trump 4. marca vo Washingtone D. C. čeliť samostatnej žalobe za pokus o prevrat, keď jeho stúpenci 6. januára 2021 zaútočili na budovu Kapitolu po tom, ako odmietli uznať výsledky prezidentských volieb. Okrem toho Trump čelí federálnej žalobe za údajné nesprávne zaobchádzanie s prísne tajnými dokumentmi po tom, ako opustil Biely dom. V americkom štáte Georgia tiež čelí žalobe z vydierania pre pokus o spochybnenie výsledkov prezidentských volieb z roku 2020.

Trump je ochotný obetovať demokraciu, len aby sa opäť dostal k moci

Americký prezident Joe Biden v piatok varoval, že snahy exprezidenta Donalda Trumpa o opätovné dobytie Bieleho domu v roku 2024 predstavujú vážnu hrozbu pre krajinu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP. Biden to uviedol v prejave, ktorý predniesol neďaleko Valley Forge, vo svojom rodnom štáte Pennsylvánia, v predvečer tretieho výročia násilných demonštrácií 6. januára 2021, keď Trumpovi priaznivci vtrhli do washingtonského Kapitolu vo chvíli, keď sa zákonodarcovia chystali potvrdiť Bidenovo volebné víťazstvo a Trumpovu porážku, ktorú dodnes neuznal. V úvode svojho prejavu Biden poukázal na symboliku parku Valley Forge, kde tisíce vojakov vtedajšieho generála a budúceho prezidenta Georgea Washingtona za cenu značných strát na životoch prečkali pred takmer 250 rokmi zimu vo vojne za americkú nezávislosť.

Podľa Bidena 6. január 2021 znamenal "deň, keď sme takmer stratili Ameriku". Na tomto symbolickom mieste varoval pred súčasnými hrozbami pre demokraciu, ktoré podľa neho stelesňuje jeho pravdepodobný republikánsky volebný rival Donald Trump. V prejave, ktorým Biden odštartoval svoju predvolebnú kampaň v novom roku, sa snažil voličom objasniť, aká voľba ich čaká na jeseň. Američania budú podľa prezidenta v novembrových voľbách rozhodovať o mnohých veciach, predovšetkým ale o budúcnosti americkej slobody a demokracie. Podľa neho Donald Trump je ochotný obetovať americkú demokraciu, len aby sa opäť dostal k moci. "Trumpova kampaň je len o ňom samotnom. Nie je o Amerike, nie je o vás," vyhlásil prezident.

Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden  (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci)

Biden povedal, že "snahou prepísať fakty zo 6. januára sa Trump pokúša ukradnúť históriu rovnakým spôsobom, akým sa pokúsil ukradnúť voľby". Trump podľa neho chce "otvorenú politickú vojnu" a nevníma politiku ako nástroj na mierové riešenie nezhôd. Dodal, že neexistuje žiadna pochybnosť o tom, "kto je Trump alebo čo má v úmysle urobiť". Trump, ktorý čelí 91 obvineniam z trestných činov súvisiacich s jeho snahou zvrátiť svoju prehru vo voľbách a troch ďalších zločinov, tvrdí, že Biden a vedúci predstavitelia demokratov sa sami snažia podkopať demokraciu tým, že zneužívajú právny systém na zmarenie kampane svojho hlavného rivala. Zhruba desať mesiacov pred novembrovým volebným finále 81-ročný Biden v predvolebných prieskumoch za svojim 77-ročným rivalom zaostáva v piatich zo šiestich amerických štátov považovaných za významné volebné bojiská, a to aj medzi mladšími voličmi a voličmi inej ako bielej pleti, ktorí tvoria významnú časť Bidenovej voličskej základne.

Viac o téme: New YorkDonald TrumpSúdVoľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu