Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Japonská polícia vyšetruje, či zrážku lietadiel nezapríčinila nedbalosť

Zrážka lietadiel v Japonsku Zobraziť galériu (3)
Zrážka lietadiel v Japonsku (Zdroj: TASR/Kyodo News via AP)

TOKIO - Tokijská metropolitná polícia vyšetruje, či utorkovú zrážku dopravného lietadla s lietadlom japonskej pobrežnej stráže na Medzinárodnom letisku Haneda v Tokiu nezapríčinila profesijná nedbalosť. V stredu o tom informujú s odvolaním sa na policajné zdroje japonské médiá vrátane agentúr Kjódó a Džidži.

Hovorca japonskej polície zároveň uviedol, že na tokijskom letisku zriadili špeciálnu vyšetrovaciu jednotku, ktorá skúma pristávaciu dráhu a plánuje vypočuť zainteresované osoby. Odmietol však potvrdiť, či sa vyšetrovanie uberá k možnosti zlyhania ľudského faktora. Japonské úrady oficiálne uvádzajú, že príčina havárie zatiaľ nie je známa.

Japonská polícia vyšetruje, či
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Kyodo News via AP)

Zrážku lietadiel vyšetruje aj Japonský úrad pre bezpečnosť dopravy. Spolupracuje s úradmi vo Francúzsku, kde dopravné lietadlo typu Airbus A350-900 pre spoločnosť Japan Airlines (JAL) vyrobili, a vo Veľkej Británii, kde sídli výrobca motorov Rolls-Royce. Spoločnosť Airbus uviedla, že na pomoc pri vyšetrovaní vyslala svojich technických znalcov.Podľa Kjódó sa úradom podarilo z lietadla pobrežnej stráže získať aj letové a hlasové záznamníky.

Trosky zhoreného lietadla
Zobraziť galériu (3)
Trosky zhoreného lietadla  (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Z dopravného lietadla, ktoré začalo po zrážke v utorok večer horieť, sa podarilo bezpečne evakuovať všetkých 367 cestujúcich aj 12 členov posádky. Pri zrážke zahynuli piati členovia posádky menšieho lietadla japonskej pobrežnej stráže. Nehodu prežil iba pilot, ktorý utrpel ťažké zranenia.Japonské médiá informovali, že lietadlo pobrežnej stráže malo ísť pomáhať do oblasti v strednom Japonsku, ktoré v pondelok zasiahlo ničivé zemetrasenie. To má nateraz najmenej 62 obetí.

Pobrežná stráž sa odmietla vyjadriť

Spoločnosť JAL v utorok uviedla, že ich lietadlo dostalo povolenie na pristátie od riadenia letovej prevádzky (ATC), ktoré pilot pred vykonaním pristávacieho manévru zopakoval.Podľa záznamov ATC dostupných na stránke liveATC.net povolili tomuto lietadlu pristátie o 17.45 h (9.45 h SEČ) miestneho času. Podľa špecializovaného webu FlightAware.com pristálo na letisku Haneda o 17.47 h miestneho času. O niekoľko minút nato došlo k zrážke.Pobrežná stráž sa odmietla vyjadriť k presným okolnostiam havárie vrátane toho, prečo sa jej lietadlo v tom čase nachádzalo na pristávacej dráhe. Neuviedli ani, či sa v čase nešťastia pohybovalo alebo stálo.

Viac o téme: ZrážkaLietadláPolícia NedbalosťJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu