Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

MIMORIADNY ONLINE Hizballáh sa pokúsil dronmi zaútočiť na izraelské územia! Počet Palestínčanov zabitých v Pásme Gazy stúpol

Izraelskí vojaci z delostreleckej jednotky ukladajú tankové granáty v priestore na hranici medzi Izraelom a Gazou na juhu Izraela v pondelok 1. januára 2024. Zobraziť galériu (4)
Izraelskí vojaci z delostreleckej jednotky ukladajú tankové granáty v priestore na hranici medzi Izraelom a Gazou na juhu Izraela v pondelok 1. januára 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

JERUZALEM - Viac ako 20 rakiet vypálili palestínski militanti z hnutia Hamas v prvých minútach nového roka z Pásma Gazy na južný a stredný Izrael. Väčšinu zachytil systém protiraketovej obrany Železná kupola, informoval v noci na pondelok denník Times of Israel. Varovné sirény sa rozozvučali v rôznych mestách južného a stredného Izraela vrátane Rehovotu, Ašdodu či Sderotu. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

VIDEO Hamas umiestnil výbušniny do škôlky v Gaze

Hamas umiestnil výbušniny do škôlky v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:58 Líder izraelskej opozície Jair Lapid v pondelok vyjadril podporu najvyššiemu súdu krajiny, ktorý zamietol dôležitú časť vládnej reformy súdnictva. Informuje o tom agentúra AFP.

21:25 Z niektorých štvrtí mesta Gazy sa dnes stiahli izraelské tanky, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych obyvateľov. Izrael medzitým podľa nej avizoval zníženie počtu vojakov zapojených do ofenzívy, ktorú v palestínskom Pásme Gazy vedie proti radikálnemu hnutiu Hamas. Krok podľa Reuters naznačuje zmenu izraelskej bojovej taktiky. Na ďalších miestach napriek tomu pokračujú boje a intenzívne bombardovanie, píše agentúra. Palestínske úrady hlásia už bezmála 22-tisíc mŕtvych.

21:07 Izraelský minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir v pondelok žiadal návrat židovských osadníkov do Pásma Gazy a povedal tiež, že Palestínčania by mali byť povzbudzovaní k emigrácii. V nedeľu to isté navrhol minister financií Bezalel Smotrič. Informuje o tom agentúra AFP.

19:46 Izrael dnes oznámil, že zaútočil na pozície radikálneho hnutia Hizballáh v Libanone. Podľa izraelskej armády sa tak stalo v reakcii na ostreľovanie, pri ktorom utrpelo zranenie päť izraelských vojakov. Hizballáh podľa agentúry Reuters informoval, že v južnom Libanone zomreli traja jeho bojovníci.

19:37 Dnes bolo identifikovaných niekoľko štartov z Libanonu smerom k oblasti Adamit v severnom Izraeli. V dôsledku toho bolo ľahko zranených 5 vojakov IDF.

19:08 Izraelské tanky sa dnes stiahli z niektorých štvrtí mesta Gaza, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych obyvateľov. Izrael medzitým podľa nej oznámil zníženie počtu vojakov v ofenzíve, ktorú vedie v palestínskom pásme Gazy proti radikálnemu hnutiu Hamas. Na ďalších miestach pokračujú boje a intenzívne bombardovanie, píše agentúra. Palestínske úrady hlásia takmer 22 000 mŕtvych.

18:20 "Vďaka Bohu, Boh nás požehnal, vďaka Bohu. Keby sme mali viac nábojov typu 105, zasiahli by sme viac." Toto povedal terorista Hamasu po útoku na naše sily, oblečený ako civilista a schovaný RPG pod prikrývkami, aby ho naše sily neidentifikovali ako teroristu.

17:56 Izraelská armáda v pondelok oznámila, že militanti z hnutia Hizballáh sa pokúsili dronmi zaútočiť na izraelské územia na severe krajiny neďaleko hraníc s Libanonom. Izraelské letectvo však týmto útokom zabránilo. Informuje o tom agentúra DPA.

17:37 Počet Palestínčanov zabitých v Pásme Gazy od začiatku vojny stúpol na najmenej 21 978, oznámilo v pondelok tamojšie ministerstvo zdravotníctva kontrolované hnutím Hamas. Zranených bolo podľa neho 57 697 ľudí, informuje o tom agentúra AFP.

17:35 Brigády Al-Qassam bombardujú nepriateľské zhromaždenia mínometnými granátmi západne od Beit Lahia v severnom pásme Gazy.

17:16 Ľudový front varuje pred podozrivými pohybmi vojnového zločinca a sionistického sympatizanta „Tonyho Blaira“.

16:44 Iránsky torpédoborec Alborz sa vplavil do Červeného mora cez úžinu Báb al-Mandab. Informujú agentúry AFP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na iránsku tlačovú agentúru Tasnim.

16:19 Hovorca ministerstva zdravotníctva v Gaze: Okupácia spáchala 13 masakrov a za posledných 24 hodín si vyžiadala 156 mučeníkov a 246 zranených.

15:53 Izraelský vojak, ktorý si vo virálnom videu robí srandu zo zabíjania detí v Gaze, bol zastrelený ostreľovačom v Gaze.

15:01 Novinár Usáma Al-Aši rozpráva podrobnosti o masakre spáchanej okupáciou po bombovom útoku na autobus, ktorý viezol vysídlených ľudí v štvrti Al-Rimal v Gaze.

14:30 Z niektorých štvrtí mesta Gazy sa dnes stiahli izraelské tanky, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych obyvateľov. Izrael medzitým podľa nej avizoval plánované zníženie počtu vojakov v ofenzíve, ktorú v palestínskom Pásme Gazy vedie proti radikálnemu hnutiu Hamas. Na ďalších miestach pokračujú boje a intenzívne bombardovanie, píše agentúra. Palestínske úrady hlásia už bezmála 22-tisíc mŕtvych.

14:13 Veľké zničenie v Beit Hanoun v dôsledku jeho zamerania okupačnou armádou počas dní agresie.

13:42 Južný Libanon je ťažko bombardovaný.

13:00 Zranenia po okupácii- bombardovali oblasť Jasser Building v centre Khan Yunis na juhu pásma Gazy.

12:30 Ďalšia fáza vojny bude trvať 6 mesiacov a sily v Gaze sú pripravené pohnúť sa smerom k severnému frontu, podľa toho, čo povedal izraelský zdroj.

11:30 Konal sa veľký masový pochod v tureckom Istanbule na podporu Palestíny a za zastavenie agresie v pásme Gazy.

10:40 Tel Aviv horel kvôli raketám.

10:00 Izraelská armáda uskutočňuje zmeny v rozmiestnení svojich jednotiek, keďže očakáva dlhotrvajúcu vojnu v Pásme Gazy. Niektorým záložníkom umožní dočasne vrátiť sa do civilného života, informovala v nedeľu agentúra DPA.

9:10 Odpor sa začína v roku 2024 paľbou rakiet smerom na Tel Aviv.  Citát hovorí: „Buďte pripravení na to, čo príde“.

8:20 Izraelské sily dnes ráno uskutočnili masívnu zatýkaciu kampaň v meste Qatana, severozápadne od Jeruzalema.

7:00 Zo stretu, ktorý sa odohral s okupačnými silami v dedine Beit Iba.

6:15 Nový rok, rovnaký terorizmus Hamasu. Zatiaľ čo 129 Izraelčanov stále drží v zajatí Hamas v Gaze, Hamas sa tiež rozhodol začať rok 2024 odpálením rakiet na Izrael.

6:00 Izraelská armáda v čase pokračujúcej vojny v Pásme Gazy prepustí časť rezervistov. Podľa agentúry Reuters to oznámila dnes s tým, že chce týmto krokom pomôcť izraelskej ekonomike. Zároveň uviedla, že počíta s bojmi počas celého budúceho roka. "Niektorí vojaci v zálohe sa vrátia k svojim rodinám a do svojich zamestnaní už tento týždeň," uviedol hovorca izraelských síl Daniel Hagari.

Záchranári bezprostredne nehlásili žiadne zranenia

Novinári agentúry AFP uviedli, že protiraketový systém zneškodnil niekoľko rakiet aj nad Tel Avivom. Niektorí ľudia oslavujúci na uliciach Silvestra sa ukryli, iní poplach ignorovali. Hamas začal odpaľovať rakety na Izrael o polnoci miestneho času (23.00 h SEČ). K útokom sa vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach prihlásili Brigády Izzadína al-Kassáma, vojenské krídlo Hamasu. Boli pri nich použité rakety M90 a mali byť "reakciou na masakry civilistov", ktorých sa dopustil Izrael.

Najnovšie raketové útoky prišli v čase, keď Izrael pokračuje v bombardovaní Pásma Gazy, pri ktorom podľa ministerstva zdravotníctva riadeného Hamasom zahynulo od 7. októbra najmenej 21.822 ľudí, väčšinou žien a detí. Izraelská odveta je reakciou na bezprecedentný útok Hamasu na južný Izrael, ktorý si podľa oficiálnych izraelských údajov vyžiadal okolo 1140 mŕtvych, väčšinou civilistov.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu