Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Západ ostro kritizoval Irán za zvýšenie produkcie obohateného uránu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojené štáty, Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo ostro odsúdili Irán za zvýšenie produkcie vysoko obohateného uránu. Správu sme prevzali v piatok od agentúry DPA. O zvýšení produkcie tento týždeň informovala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

"Irán musí plne spolupracovať s MAAE na poskytnutí záruk, že jeho jadrový program je určený výhradne na mierové účely. Zároveň musí opätovne udeliť akreditáciu inšpektorom, ktorým ju v septembri 2023 zrušil," uvádza spoločné vyhlásenie západných štátov vydané vo štvrtok ministerstvom zahraničných vecí USA.

Zvýšená produkcia uránu

Irán koncom novembra oznámil zvýšenie produkcie v nukleárnych zariadeniach Natanz a Fordú. Inšpektori MAAE to následne overili počas návštev 19. a 24. decembra. Tieto závody od konca novembra vyprodukovali približne deväť kilogramov uránu obohateného na 60-percentnú čistotu. Počas predchádzajúcich mesiacov to boli zhruba tri kilogramy mesačne.

Na výrobu jadrovej bomby je potrebné obohatenie uránu na najmenej 80 percent

Západné krajiny tvrdia, že Teherán nemá žiadne vierohodné civilné odôvodnenie zvýšenia produkcie a že uvádzaná produkcia ešte výraznejšie zvyšuje riziká spojené s ďalším vývojom jadrového programu. Na výrobu jadrovej bomby je potrebné obohatenie uránu na najmenej 80 percent. Iránski predstavitelia neustále tvrdia, že nemajú v úmysle vyrábať nukleárne zbrane. Medzinárodná dohoda z roku 2015 umožňuje Iránu obohacovať urán iba na štyri percentá. Teherán však dohodu začal porušovať v roku 2018 po tom, ako od nej odstúpili Spojené štáty.

Viac o téme: ZápadProdukciaIránúrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu