Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hrozí ďalší vojnový konflikt? Bojová loď USA zostrelila dron a raketu, ktoré vypálili húsíovia z Jemenu

(Zdroj: SITA/Mass Communication Specialist 1st Class Ryan U. Kledzik/U.S. Navy via AP)

WASHINGTON - Americká bojová loď zostrelila dron a protilodnú balistickú raketu, ktoré vypálili vo štvrtok jemenskí povstalci húsíovia podporovaní Iránom, oznámila armáda USA. Správu sme prevzali z tlačovej agentúry AFP.

Húsíovia opakovane mieria útoky na plavidlá na dôležitej plavebnej trase v Červenom mori a tvrdia, že to robia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti militantnému hnutiu Hamas. "Torpédoborec USS Mason (DDG 87) zostrelil jeden dron a jednu protilodnú balistickú raketu v južnej oblasti Červeného mora, ktoré vypálili húsíovia," uviedlo z oznámení Ústredné velenie armády USA (CENTCOM). "Žiadna z 18 lodí v tejto oblasti neutrpela škody a nehlásila ani žiadne zranenia," napísal CENTCOM. Dodal, že išlo o 22. pokus húsíov o útok na medzinárodnú námornú dopravu od polovice októbra.

Spojené štáty museli vykonať námornú misiu

Útoky ohrozujú trasu, ktorou sa prepravuje 12 percent svetového obchodu. Situácia donútila Spojené štáty vytvoriť tento mesiac mnohonárodnú námornú misiu, ktorá chráni lodnú dopravu v Červenom mori. Húsíovia tvrdia, že cielia na plavidlá súvisiace s Izraelom a s Izraelčanmi, aby vytvorili tlak a dosiahli zastavenie ofenzívy v palestínskom Pásme Gazy, kde vládne militantné hnutie Hamas.

Vojna, ktorá sa začala útokom Hamasu na Izrael 7. októbra, zničila väčšinu severného Pásma Gazy a najnovšie sa izraelské bombardovanie zosilnilo predovšetkým v meste Chán Júnis v južnej časti palestínskej enklávy. Izrael sa zaviazal, že zničí Hamas za útok zo 7. októbra, pri ktorom bolo zabitých približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov. AFP dospela k tomuto číslu na základe izraelských údajov. Izraelské neustále bombardovanie a pozemná invázia zabili v Pásme Gazy najmenej 21.320 ľudí, prevažne žien a detí, uvádza Hamasom ovládané ministerstvo zdravotníctva.

Viac o téme: RaketaUSAJemenDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu