Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zlé novinky pre Slovensko: Taliani berú preč svoj systém protivzdušnej obrany! O náhrade sa nevie nič

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Taliani svoj systém protivzdušnej obrany SAMP/T Mamba berú zo Slovenska späť. Zapožičaný sme ho mali na rok a nachádzal sa na letisku v Kuchyni. Dôvodom stiahnutia systému je to, že ho potrebujú na inom mieste. Informoval o tom premiér Robert Fico.

Predseda vlády vo videu na sociálnej sieti Facebook vytkol bývalej vláde, že darovala Ukrajine ruský systém protivzdušnej obrany S-300. Poukázal pri tom na to, že hoci následne boli na Slovensku americké systémy Patriot, tie už odišli a teraz sťahujú svoj systém z nášho územia aj Taliani. "Ja sa pýtam, kto bude chrániť naše atómové elektrárne a ďalšie strategické ciele," hovorí Fico. To, či a akým spôsobom bude tento systém nahradený, neuviedol. 

Robert Fico reaguje na stretnutie Juraja Blanára s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Taliansky taktický systém SAMP/T Mamba nahradil pred rokom v marci v Kuchyni americký systém protivzdušnej obrany Patriot. "V oboch prípadoch ide o systémy protivzdušnej obrany stredného dosahu, ktoré tak majú porovnateľné operačné výkony," uviedlo v čase inštalovania talianskeho systému ministerstvo obrany. 

Systém SAMP/T Mamba predstavoval viac ako 100 kusov techniky, ktorú obsluhovalo do 150 príslušníkov ozbrojených síl Talianskej republiky.  "Toto nasadenie vnímam ako silný a jednoznačný dôkaz pripravenosti a ochoty členských krajín NATO zaistiť našu spoločnú obranu a bezpečnosť. Bez ohľadu na otázky o dĺžke pôsobenia - spojenci jasne deklarujú podporu a posilňovanie našich spôsobilostí tak dlho, ako to bude potrebné," uviedol vtedajší minister obrany Jaroslav Naď.

Viac o téme: Robert FicoProtivzdušná obranaSAMP/T Mamba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu