Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Štát Maine zablokoval exprezidentovi Trumpovi kandidovanie v republikánskych primárkach

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Charlie Neibergall)

WASHINGTON - Americký štát Maine vo štvrtok zablokoval bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi kandidovanie v prezidentských primárkach republikánskej strany, dôvodom je Trumpov podiel na útoku ľudí na Kongres USA v januári 2021. Rozhodnutie oznámila hlavná volebná predstaviteľka štátu Maine. Informácie sme prevzali z tlačovej agentúry AFP.

Podľa hlavnej predstaviteľky zodpovednej za voľby a štátnej tajomníčky v Maine Shenny Bellowsovej je Trump "nespôsobilý" zúčastniť sa na prezidentských primárkach republikánov v tomto štáte, pretože udalosti zo 6. januára 2021 "nastali na príkaz a s vedomím a podporou odchádzajúceho prezidenta""Ústava USA netoleruje útok na základy nášho štátneho zriadenia a zákon v štáte Maine si odo mňa vyžaduje, aby som v tejto veci konala," napísala Bellowsová vo vyhlásení. Maine, na severovýchode USA, sa tak pridáva k štátu Colorado, ktorý predtým tento mesiac tiež diskvalifikoval Trumpa z republikánskych primárok. Tieto kroky Trump určite napadne na Najvyššom súde USA. Trump je favoritom na republikánsku nomináciu v prezidentských voľbách v roku 2024.               

Trump to hneď skritizoval

Rozhodnutia v oboch štátoch sa odvolávajú na 14. dodatok ústavy USA, ktorý zakazuje vykonávať úrad každému, kto predtým prisahal, že bude chrániť krajinu, ale neskôr sa zapojil do vzbury. Trumpov volebný tím rýchlo zareagoval a skritizoval rozhodnutie demokratky Bellowsovej ako "pokus o ukradnutie volieb a odňatie volebného práva americkým voličom""Je isté, že tento pokus o stranícky zásah do volieb je nepriateľský útok na americkú demokraciu," uviedol hovorca Trumpovho volebného tému Steven Cheung vo vyhlásení. A obvinil prezidenta Joea Bidena a demokratov, že sa "spoliehajú na vládne inštitúcie, že ochránia ich pevne uchopenú moc". Cheung dodal, že Trump sa odvolá proti rozhodnutiu štátnej tajomníčky v Maine.

Viac o téme: ZablokovanieKandidovanieDonald TrumpMaineRepublikánske primárky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu