Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Streľba v Prahe vyvoláva otázniky: Muselo k nej dôjsť? Padli desivé podozrenia, inšpekcia si posvieti na policajný zásah

Ľudia si uctievajú pamiatku obetí streľby v Prahe Zobraziť galériu (2)
Ľudia si uctievajú pamiatku obetí streľby v Prahe (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Štvrtkovou tragickou streľbou na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity (FF UK) v Prahe sa zaoberá Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov (GIBS). Teraz analyzuje informácie a vyhodnocuje podnety od verejnosti, oznámila ČTK hovorkyňa inšpekcie Ivana Nguyenová. Ohľadom zásahu na univerzite sa objavila kritika najmä na sociálnych sieťach. Ľudia upozorňovali napríklad na možné podcenenie situácie zo strany polície.

"V súvislosti so streľbou na filozofickej fakulte v súčasnej dobe analyzujeme všetky informácie, pričom intenzívne komunikujeme s políciou. Ďalej vyhodnocujeme podnety, ktoré dostávame od verejnosti," uviedla Nguyenová. Napríklad politológ a bezpečnostný analytik Josef Kraus z Masarykovej univerzity v Brne už predtým oznámil, že zásah vníma ako profesionálny. Podľa neho bol veľmi rýchly a polícia mala iba obmedzené množstvo informácií a musela sa rozhodovať v časovej tiesni tak, aby minimalizovala škody.

Autentické zábery zo štvrtkového zásahu polície počas streľby v Prahe (Zdroj: Tip čitateľa)

Možné podcenenie situácie naznačil Kraus vo chvíľach, ktoré predchádzali streľbe. Polícia dostala popoludní informáciu o tom, že mladý muž z obce Hostouň odišiel do Prahy s tým, že si chce vziať život. O 25 minút neskôr zistila, že v Hostouni bol nájdený mŕtvy otec podozrivého, po jeho synovi potom vyhlásila pátranie. Polícia zistila, že muž bude mať prednášku na Celetnej ulici v Prahe. Evakuovala preto tamojšiu budovu filozofickej fakulty, streľba bola ale následne hlásená z hlavnej budovy na námestí Jána Palacha.

Hovorca pražskej polície Jan Daněk povedal, že budova v Celetnej ulici bola evakuovaná na základe informácií fakulty, podľa ktorých útočník do budovy na námestí Jana Palacha vôbec nechodil. Všetky študijné aktivity mal v Celetnej. "Žiadne informácie, ktoré sme mali v tom čase k dispozícii, teda nehovorili o akomkoľvek jeho vzťahu k budove FF UK na námestí Jana Palacha," uviedol Daněk.

Streľba v Prahe vyvoláva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Instagram)

Strelec vo štvrtok v budove FF UK na Palachovom námestí zabil 13 ľudí, štrnásta obeť zomrela neskôr v nemocnici. Ďalších 25 ľudí bolo zranených, časť veľmi ťažko. Podľa polície na škole strieľal dvadsaťštyriročný študent fakulty zo stredných Čiech, ktorého polícia na základe balistiky spojila aj s prípadom vraždy muža a jeho dvojmesačnej dcéry v Klánovickom lese na okraji Prahy z 15. decembra.

V súvislosti s tragickou udalosťou teraz rieši polícia vyše 60 ďalších prípadov, ktoré sa týkajú napríklad schvaľovania činu na sociálnych sieťach. V 30 prípadoch pozná totožnosť ľudí.

Viac o téme: Filozofická fakulta Karlovej UniverzityStreľba v Praheútok v Prahe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu