Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Moskva obvinila Západ, že sa snaží destabilizovať situáciu po voľbách v Srbsku

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (6)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: koláž SITA/AP Photo)

MOSKVA - Rusko dnes obvinilo Západ zo snahy o destabilizáciu situácie v Srbsku, kde demonštranti protestujúci proti údajným podvodom pri nedávnych parlamentných a miestnych voľbách zaútočili v nedeľu na radnici v Belehrade. Informovala o tom agentúra AFP.

Protesty v Srbsku
Zobraziť galériu (6)
Protesty v Srbsku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

"Je zrejmé, že sa kolektívny Západ snaží destabilizovať situáciu v krajine," uviedla hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. Protesty v Srbsku pritom prirovnala k demonštráciám na kyjevskom námestí Nezávislosti (Majdan), ktoré pred desiatimi rokmi viedli k nástupu prozápadnej vlády na Ukrajine. Demonštranti protestujúci proti výsledkom volieb zo 17. decembra v Srbsku, ktorých víťazom sa stala Srbská pokroková strana (SNS) nacionalistického prezidenta Aleksandara Vučiča, v nedeľu hádzali na radnici v Belehrade kamene, ktorými rozbili okná. Do budovy sa tiež pokúsili vniknúť.

Policajti použili slzný plyn

Policajti proti demonštrantom použili slzný plyn a od budovy ich vytlačili. Srbský prezident Vučić povedal, že dvaja policajti utrpeli vážne zranenia a viac ako 35 ľudí bolo zatknutých. Od volieb sa v Srbsku každý deň vo večerných hodinách konajú pokojné protesty, v nedeľu prvýkrát demonštrácie prerástli v násilie, napísal spravodajský server BBC News. Vodcovia opozície vyjadrili podozrenie, že do protestov pred radnicou boli zapojení provokatéri. Demonštranti tiež políciu obvinili z použitia neprimeranej sily.

Protesty v Srbsku
Zobraziť galériu (6)
Protesty v Srbsku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

Prezident Vučić vyhlásil, že za nedeľnými nepokojmi je zrejmé zahraničné zasahovanie. "Tí, ktorí tvrdili, že budú bojovať proti násiliu, len znova potvrdili, že sú tými skutočnými gangstrami," povedal Vučić. Prezident už skôr uviedol, že decembrové hlasovanie sa odohralo v spravodlivej a demokratickej atmosfére. Pozorovateľská misia Organizácie pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe (OBSE) naopak upozornila na praktiky ako kupovanie hlasov, zneužívanie verejných zdrojov alebo zastrašovanie voličov.

Viac o téme: SituáciaRuskoSrbskoDestabilizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu